Читај ми!

Čučuk Stana žena dva velika junaka srpske i grčke revolucije

Gost Riznice je istoričar dr Radomir J. Popović, naučni savetnik Istorijskog instituta SANU

„Godine 1812. bavio se Ajduk-Veljko u Negotinu u kući tamošnjeg prote, strica Stanina. Neki od njegovih momaka poharaju Sikole i još neka sela i tom prilikom odnesu i Stanine darove. Stani je tada moglo biti oko petnaest godina. Ona uzme za ruku svoju mlađu sestru Stojnu i ode na tužbu Ajduk-Veljku. - Gospodaru, otpoče ona, zar tvoji momci ne znaju Turke ubijati, nego devojačke darove krasti? Ajduk Veljko se trgne. Ovako s njime još niko nije govorio. Zagleda se u lepo, odvažno devojče, što tu pred njim stajaše, držeći za ruku svoju mlađu sestru. U to uđe i prota, i Ajduk-Veljko razabra, da je lepa tužiteljka protina sinovica. Na stolu pred Ajduk-Veljkom stajala je hrpa zlatnog i srebrnog novca. On zagrabi iz gomile, koliko mu je u obe šake stalo, pa pruži novac mlađoj sestri, koja to primi u misli, da je to naknada za sestrine darove. Ajduk-Veljko zagrabi po drugi put, i obaspe zlatnom kišom Čučuk-Stanu, koja začuđeno primi bogat poklon iz Veljkove ruke - Sad sam te darivao, moja si, odgovori Ajduk-Veljko mladoj tužiteljici, koja vrisne od užasa. Taka je bila prosidba Ajduk-Veljkova.

Čučuk-Stana postane Veljkova žena, a prva njegova žena Marija, sestra Stanoja Glavaša, odseli se u Jagodinu. Stana je živela s Veljkom malo duže od godine dana. Bračni njihov život bio je praćen neprekidnim praskom pušaka i topova... Posle smrti Veljkove Stana se bavila neko vreme u Velikom Bečkereku... Jedan od najotmenijih bečkerečkih Srba ponudi joj svoju ruku. Ona je odbije. - Bila sam za junakom, reče ona, i ako se još uzdajem, poći ću samo za junaka. I održala je reč... Docnije se udala za kapetana Jorgaća, pobratima Ajduk-Veljkova. Jorgać je posle pada Negotina još neko vreme vojevao s Turcima na svoju ruku, a posle je stupio u kolo „Heterista", koji su stavili sebi za zadatak „Oslobođenje Grka" („Nova iskra", Beograd, broj 8/9, 16. avgust 1900, Jovan Đorđević).

O životu čuvene Čučuk-Stane (Sikole, oko 1797 - Atina, 1848) žene dinamičnog života u burnim vremenima, supruge dva velika junaka, srpskog i grčkog, Hajduk Veljka i kapetana Jorgaća, u ovonedeljnoj Riznici govori istoričar dr Radomir J. Popović, naučni savetnik Istorijskog instituta SANU.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво