Читај ми!

Stanko Crnobrnja

Stanko Crnobrnja: Aleksandar Luj Todorović „Medijske industrije", CLIO, Beograd

Kao veliki erudita, odlični znalac komunikacionih tehnologija, kulture i umetnosti, Aleksandar Luj Todorović se u novoj knjizi bavi integrisanim sistemima proizvodnje informacija. Još 1948. Adorno i Horkhajmer su uveli termin kulturne industrije s ciljem da zameni široko prihvaćeni termin masovne kulture, kako bi se akcenat stavio na masovnu/industrijsku proizvodnju kulture. Isto tako, i karakteristika medijskih industrija jeste masovna proizvodnja informacija, ali s vrlo preciznom ciljnom grupom uz udruživanje heterogenih grana komunikacije, od novina, radija i televizije, preko interneta, socijalnih mreža i filma, do industrija zabave, muzike i video igara. „Ono što razlikuje medijske industrije od svih ostalih je činjenica da one uobličavaju naš pogled na svet, našu maštu, naše žudnje, te ih možemo smatrati industrijama svesti", zapisao je Stjuard Hud.

Medijske industrije predstavljaju pojavu koja se dugo rađala i razvijala i dosegla takve razmere da je postala jedan od najvažnijih faktora savremenog društva, koji utiče na skoro sva društvena kretanja. Njihov se uticaj očituje kako na kulturnom, tako i na informacionom, ali i na ekonomskom polju. Može se slobodno reći da se medijske industrije danas nalaze u središtu kulturnih, društvenih i ekonomskih kretanja. One ne samo da prenose već i aktivno učestvuju u stvaranju nove slike sveta i novih bogatstava, one govore o našim životima ali ih istovremeno iz temelja menjaju, da bi, možda, uskoro upravljali njima.

Kao inženjer elektrotehnike Aleksandar Luj Todorović je preko četrdeset godina bio u različitim oblastima radija i televizije. Bio je direktor i dekan Međunarodne akademije za radio i televiziju u Montreu, Švajcarska, kao i predavač na univerzitetima u Podgorici, na Cetinju i u Beogradu. Autor je i koautor većeg broja knjiga i članaka iz oblasti elektronskih medija, a posebno mu se izdvajaju knjige „Umetnost i tehnologije komunikacija" i „Diskurs novih tehnologija". Bavio se i prevodilaštvom. Preminuo je juna 2020.

Gost emisije biće Stanko Crnobrnja, filmski i televizijski režiser, scenarista i teoretičar medija, predavač na više inostranih univerziteta.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара