Nova čitanja Andrića

Svetlana Šeatović i Snežana Milojević

Gošće Gutenbergovog odgovora su Svetlana Šeatović, naučna savetnica u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, i Snežana Milojević, nezavisni istraživač-filolog iz Prokuplja.

Nove monografije Svetlane Šeatović „Andrić i Jadran" i Snežane Milojević „Zakon zemlje" predstavljaju savremena čitanja nekih manje a nekih više poznatih tema u delu Ive Andrića, kao što su more i Jadran, odnosno likovi žena u njegovoj prozi.

Iako bi se pomislilo da Jadran u životu i delu Ive Andrića predstavlja manje značajna geografski i kulturološki prostor, Svetlana Šeatović smatra drugačije, ističući da pored „klasičnog" dela Andrića, obeleženog prostorom Bosne, istorijskim hronikama, mešavine naroda, kultura i vera, tihih i gordih žena Balkana ili likova moćnika, postoji i deo Andrićevog opusa vezan za Jadran. Takvog Andrića ona otkriva čitaocima u knjizi „Andrić i Jadran", o čemu govori za Gutenbergovo odgovor.

Ženski likovi u Andrićevoj prozi još jedna je „klasična" tema vezana za piščevo delo, ali joj Snežana Milojević u studiji „Zakon zemlje" prilazi iz savremenih teorijskih polazišta, nudeći time i drugačija čitanja. „Narativ o ženi u prozi Ive Andrića", kako glasi podnaslov njene knjige, tumači se, recimo, putem Lakanovog koncepta želje, Frojdove teorije o jezovitom, Doležalovom teorijom semantike mogućih svetova, ili polazeći od shvatanja mita kod Rolana Barta, fantastike kod Cvetana Todorova i drugo...

Uređuje i vodi Sonja Milovanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара