Читај ми!

Vesna Knežević „Četvrta soba", Galerija 73

Umetnica Vesna Knežević predstavila se u Galeriji '73 izložbom „Četvrta soba", na kojoj je izložila novi ciklus slika, nastalih prošle i ove godine, dakle u doba pandemije koronavirusa, što se reflektovalo i na koncept postavke.

U opusu Vesne Knežević, slikarke ljubavi, jarkih boja i širokog poteza, već nekoliko godina dominira jedna tema - poljubac. Taj izraz intimnosti dvoje ljudi, naklonosti, nežnosti i pre svega ljubavi, ona skoro istu ikonografsku šemu varira kroz bezbrojne bojene kombinacije, koje moraju da budu jarke kako bi iskazale svu snagu emocija (strast) koju taj trenutak poseduje.

Upravo na činjenici da taj trenutak intimne komunikacije dvoje ljudi u doba pandemije koronavirusa nije preporučljiv (tako reći zabranjen) Vesna Knežević gradi koncept izložbe „Četvrta soba".

S druge strane, prostor (slike, ateljea, galerije) je nešto što već dugo vremena zaokuplja njena razmišljanja i na konceptualnom i na likovnom planu. „Slike se ponašaju kao objekti i prilagođavaju prostor svojim potrebama. Kako slike prave celine u kontekstu različitih događaja i na taj način se vezuju, tako i izložba dobija razuđenost u prostoru. Pokretač ovih materijalnih slikarskih detekcija vezuju se za san i snevanje. Slike iz snova postaju lavirint novoorganizovanog prostora. Sve što je u prvom planu i deluje logično u sitnim detaljima, slika iz drugog plana objašnjava tokove likovnih istraživanja odluka", rekla je Vesna Knežević povodom aktuelne izložbe.

Tako su na izložbi „Četvrta soba" slike, mahom velikog formata, postavljene i na zidove, i na uglove kao i u prostoru galerije, stvarajući ambijentalnu celinu u kojoj se posetilac nalazi (bukvalno) okružen slikama, a koje mu se istovremeno i preprečavaju, primoravajući ga na direktan susret s onim što Vesna Knežević poručuje, a to je da će poljubac pobediti sva ograničenja.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара