Читај ми!

Nataša Đelošević i Milan Kulić

Nataša Đelošević, izdavačka kuća CLIO; Danja Tekić, Milan Kulić, Vaštag Vendel „Pulsar", Likovna galerija KCB

Tek kada se vratimo normalnom životu („novoj realnosti") shvatićemo u kojoj meri je pandemija koronavirusa izmenila naš život. Svi će sa svog aspekta sumirati promene i posledice. Tako će i izdavačka delatnost razmatrati šta je „izgubila" a šta je „dobila" tokom pandemije. S jedne strane se misli da je socijalna izolovanost doprinela porastu čitanja knjiga, a s druge, da je broj izdanja redukovan zbog ranjivosti infrastrukture.

Izdavačka kuća CLIO je jedina koja objavljuje knjige o komunikaciji u savremenom društvu. Najnovija, „Medijske industrije" Aleksandra Luja Todorovića privlači posebnu pažnju, jer domaći autor razmatra dominantnu karakteristiku medijske sfere savremenog sveta. Na žalost, autor nije dočekao objavljivanje ove svoje knjige. Gost će biti Nataša Đelošević, zamenica direktora izdavačke kuće CLIO.

U likovnoj galeriji KCB otvorena je izložba pod nazivom „Pulsar". Reč je o ambijentalnoj instalaciji troje umetnika - Danje Tekić, Milana Kulića i Vaštaga Vendela - koji su, svaki sa po jednim radom ostvarili jedinstvenu ideju o odnosu fizičkog i tarnscedentalnog sveta. „Ta prostorna, ambijentalna instalacija nas pomalo tera da se izmestimo iz svega što znamo i očekujemo i nalikuje na kaleidoskop čulnih iskušenja, svetlosti i materijalnosti. Međuodnos geometrijskih konstanti (stena, kvadrat/ trougao i kugla) odaje vitalistički pristup arhipojmovima i potenciranje fizičkog i biološkog domašaja, jednako u svojstvima teksture upotrebljenih materijala i statičkih zahteva."

Osnove ispitane fizičke realnosti jesu i izražajani modaliteti koji za svako od troje umetnika dopiru iz grafičke umetnosti, iz skulpture, kao i iz slikarstva. Zaustavljenost pojmovnih entiteta njihovih dela sačinjava pravce zamišljaja naučno samirljivih rotacija i elektomagnetizma kosmičkih pulsara. Gost će biti Milan Kulić, umetnik.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара