Читај ми!

Lovci na bisere

Život u zemljama oko Persijskog zaliva, pre nego što su tridesetih godina prošlog veka otkrivene ogromne rezerve nafte, veoma se razlikovao od današnjeg.

Stanovnici Bahreina, Katara, Kuvajta i okolnih terotorija bili su upućeni na more - kao ribari, graditelji brodova, moreplovci i - lovci na bisere. Ova poslednja profesija, koja po današnjim merilima deluje krajnje egzotično, bila je najunosnija, posebno za vlasnike brodova ili trgovce koji su bisere izvozili u druge zemlje. Na ovom teškom i opasnom poslu dobro su zarađivali i obični ronioci, a njihova veština cenjena je nezavisno da li su bili potomci beduina ili crnih robova dovedenih iz Istočne Afrike.
U današnjem Putu svile otkrivamo život i profesionalne tajne lovaca na bisere iz Persijskog zaliva, kao i bogat muzički repertoar vezan uz ovu delatnost - melodije iz žanra fiđeri, koje su pratile svaku fazu njihovog unosnog i opasnog zanimanja.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво