Long Ju, dirigent

„S vremena na vreme, pojavi se izuzetna osoba koja napravi seizmičku promenu u svojoj zemlji – Long Ju je upravo taj. Čitav preokret muzičke kulture u Kini rođen je u njegovoj viziji. Stekao je znanje u Evropi, vratio se u domovinu s misijom i s ogromnom hrabrošću nadahnuo mnoge ljude. Svaki orkestar koji je pokrenuo perfektan je u tehničkom i umetničkom pogledu.”

Ovim rečima veliki violončelista Jo Jo Ma opisuje svog sunarodnika, dirigenta Longa Jua, umetnika koji je zaslužan za spektakularan povratak klasične muzike na koncertne podijume u Kini. U prve dve decenije 21. veka Long je uspeo da postavi i odneguje četiri vrhunska orkestra, organizuje prvorazredne festivale klasične muzike, međunarodno violinističko takmičenje „Isak Štern". U sve čega se latio uneo je principe efikasne organizacije, koja uspešno donosi i kratkoročna i dugoročna rešenja.
Jedan od velikih Longovih poduhvata je i vraćanje na scenu Šangajskog simfonijskog orkestra, ansambla koji je među najstarijim svoje vrste na svetu - osnovan je 1879. - 25 godina pre Londonskog simfonijskog orkestra i 3 godine pre Berlinske filharmonije. Od 2019. snimke ovog asnambla ekskluzivno objavljuje diskografska kuća Deutsche grammophon.
U današnjem Vremenu muzike predstavićemo Longa Jua i njegov orkestar interpretacijama dela Sergeja Rahmanjinova, Karla Orfa, Frica Krajslera i Ćianga Čena.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се