Читај ми!

Mira Vasiljević

Današnju emisiju Od zlata jabuka posvetili smo umetnici Miri Vasiljević. Karijeru na Radio Beogradu započela je 1961. godine kada je položila audiciju kod Vlastimira Pavlovića Carevca.

Prvu ploču „Devojačka kletva" snimila je 1965. sa kompozitorom Bucom Jovanovićem. U tom periodu, krajem šezdesetih godina, snimala je i sa kompozitorima Petrom Tanasijevićem i Predragom Živkovićem Tozovcem. Godine 1970. kao kompletan autor snima ploču sa četiri autorske kompozicije sa ansamblom Žarka Josipovića Škule i postaje jedna od najpopularnijih pevačica. Na festivalu „Beogradski sabor" 1973. godine sa pesmom Petra Tanasijevića „Zri, zri, tamjanika zri" odsvaja prvu nagradu.
U njenoj umetničkoj biografiji ističemo da je bila jedna od retkih umetnica koja je veoma uspešnu solističku karijeru zamenila pedagoškim radom. Godine 1973. osnovala je Ansambl „Đerdan" koji je bio veoma popularan i rado prihvaćen od strane muzičkih stručnjaka i od publike.
Nepresušna energija i posvećenost radu obeležili su karijeru Mire Vasiljević, tokom koje je snimila više od 200 pesama. Za svoj rad dobila je brojna priznanja i nagrade. Savez estradnih umetnika dodelio joj je nagradu za životno delo. Ona sama bila je izuzetno ponosna na „Zlatni krst" ‒ nagradu Crvenog krsta za humanitarni rad.
Umrla je u Beogradu 23. marta 2019. godine.

Autor: Dragana Marinković

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се