Читај ми!

Stane Ribič i Jelena Ćirić

O aktivnostima Srba u Slovačkoj i Češkoj

Stane Ribič je poslovni čovek i predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj. Rodom je iz Novog Sada, a više od trideset godina živi i radi u slovačkom gradu Trnava. Neumornim radom i pregalaštvom uspeo je da 2010. godine izdejstvuje dobijanje statusa nacionalne manjine za srpski narod u državi Slovačkoj i da srpski jezik dobije status zvaničnog manjinskog jezika u ovoj državi ali i u Evropskoj uniji. Rukovodeći Udruženjem Srba u Slovačkoj od 2008. godine, objavio je više od trideset knjiga o istoriografiji Srba na prostorima Slovačke, kao i izdanja o najznačajnijim srpskim uspesima i tradiciji, i knjige savremene srpske književnosti na slovačkom jeziku. Njegovom zaslugom renovirana su i sređena srpska groblja u Slovačkoj, a postavljeni su spomenici Jovanu Jovanoviću Zmaju i Dositeju Obradovaću u gradu Modra i bista Nikole Tesle u zgradi državnog slovačkog radija u Bratislavi. Nosilac je visokih odlikovanja i nagrada Srbije i Slovačke.

Jelena Ćirić je književnica koja već devetnaest godina živi i radi u Pragu. Četvrtu knjigu njene poezije „Dragi moj gospodine" možemo uskoro očekivati u knjižarama. Radi se o kratkim lirskim formama, koje je Jelena do sada objavljivala na društvenoj mreži Tviter. Prethodne njene tri poetske zbirke imale su veoma pozitivan odjek i kod kritike i kod čitalaca. Za svoju poeziju dobila je značajne nagrade i priznanja. Nedavno je ostvarila i filmsku ulogu glumeći lik Klare Linhart u dokumentarno-igranom filmu „Sedam hiljada duša" reditelja Sanjina Mirića, uz Tihomira Stanića, Lordana Zafranovića i druge umetnike. Jelena je veoma aktivna u organizovanju umetničkih programa za našu zajednicu u glavnom gradu Češke republike. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Urednik i voditelj: Miodrag Jakšić

Бескрајни плави круг

Autor:
Група аутора

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи