Читај ми!

Žolt Kovač: Beskonceptnost

„Beskonceptnost", Galerija B2

Razmatrajući status apstrakcije u savremenoj umetnosti, beogradska galerija B2 predstavila je novi ciklus dela Žolta Kovača pod nazivom „Beskonceptnost". Na izložbi je predstavljeno oko 40 dela, mahom slika na platnu urađenih bojom u spreju. Reč je o ciklusu koji u sebi sadrži ideje nekoliko pretgodnih, poput „Ekranske apstrakcije", „Glupih slika", „Preživeti rad", a kojima se pokazao kao umetnik koji veoma dobro ostvaruje balans konceptualnog i impulsnog.

Iako nazivom ciklusa (i izložbe) ukazuje da su slike urađene bez koncpeta, tj. bez prethodnog konteksta, Žolt Kovač je umetnik koji itekako dobro posmatra i shvata svet oko sebe. Kao da je posle „malih" i „običnih" tema hteo da pokaže da umetnost ne mora ama baš ništa da prikazuje, ni na vizuelnom ni na apstraktnom planu.

Međutim, „Brisanjem konceptualnog umetnik slike svodi na polja za izvođenje semantički neopterećenih apstraktnih kompozicija koje ostaju kao otisak neposrednog slikarskog gesta, i to gesta koji ne ostavlja direktan trag rukom slikara na platnu, već boje nanosi korišćenjem spreja i šablona. Ovakav postupak komplikuje referentni okvir slike utoliko što ga konstruiše kao strukturu zasnovanu na principu otvorene mreže koja je bliska logici organizacije digitalne slike. Na osnovu navedenog moglo bi se reći da ovako koncipiran „beskonceptni" pristup slikanju zapravo predstavlja koncept za sebe i da umetnik proizvodi paradoks insistiranjem na uklanjanju koncepta iz svoj slikarskog postupka", zapisala je u predgovoru kataloga Ana Ereš.

I dodaje: „Nema koncepta jer nema ni ideje koju je potrebno apstrahovati. Drugim rečima (...): 'Šta je slikar hteo da kaže?' - 'Ništa, slikar je hteo da slika'."

Gost će biti Žolt Kovač.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи