Читај ми!

Miloš Pavlović

Pijanista i vanredni profesor na Katedri za klavir FMU u Beogradu

Ovaj pijanista vrlo raznovrsnih umetničkih interesovanja i afiniteta, sa podjednakim entuzijazmom nastupa kao solista i kamerni muzičar, a poslednjih godina se jasno pozicionirao na umetničkoj sceni regiona i Evrope.

Muzičko obrazovanje stekao je na diplomskim studijama klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Igora Lazka, kao i na magistarskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Vladimira Ogarkova. Oba njegova profesora nastavljači su tradicionalne ruske pijanističke škole slavnog Henrija Nejgauza.
Tri veoma značajne godine za umetnički razvoj proveo je u Torinu gde se usavršavao u klasi istaknutog italijanskog pijaniste Remo Remolija i stekao diplomu Državnog konzervatorijuma „Đuzepe Verdi". Dve godine specijalističkih studija na Katedri za kamernu muziku FMU u Beogradu završio je u klasi Olivere Đurđević. Usavršavao se i na pijanističkim majstorskim kursevima Leonida Brumberga, Leva Natočenija, Arba Valdme, Konstantina Bogina, Sijavuša Gadžijeva i Paula Gulde. Pobednik je takmičenja Muzičke omladine Srbije „Laureati Orfeja". Dobitnik je i Prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Kastelo di Rakoniđi" u Torinu, i Druge nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Ostuni.
Nastupao je kao solista i kamerni muzučar u nekim od najznačajnijih koncertnih sala širom regiona, kao i u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji, Norveškoj, Grčkoj, Poljskoj, Estoniji i na Malti. Ostvario je više snimaka za različite TV i radio- stanice. Sarađivao je sa brojnim istaknutim muzičarima, među kojima su: Pier Riak, Mihael Pethukov, Akiko Šimura, Robert Lakatoš, Ljudmila Gros, Irina First, Nikola Mijailović, Snežana Savičić, Aneta Ilić i drugima, kao i sa Kraljevskim gudačima Svetog Đorđa i dirigentom Stankom Šepićem.

Kao član klavirskog dua MECO sa pijanistkinjom Jelenom Đajić Levajac, ostvario je vrlo zapaženu i razgranatu koncertnu delatnost. Redovan je učesnik međunarodnih muzičkih festivala, kao što su „Valeta Internattional Piano Festival", „Budva grad teatar" ili „Espresivo", gde je nastupao među istaknutim umetnicima kao što su pijanisti Mihail Petukov, Vladimir Viardo, Pier Riak, violončelista Denis Šapavalov, violinisti Mihail Bereznitsky, Jaroslav Nadrzycki, kontrabasista Dankan Mek Tajr itd. Nastupio je kao izvođač, specijalni savetnik režisera za muziku i profesor glavnom glumcu u filmu nominovanom za nagradu Oskar „Kada svane dan" Gorana Paskaljevića.
Miloš Pavlović je i redovni član žirija međunarodnih pijanističkih takmičenja, kao i profesor na pijanističkim majstorskim kursevima. Takođe, on je čest gost na međunarodnim konferencijama klavirskih pedagoga: Mančester, Dizeldorf, Oslo, Talin i drugim, gde je ostvario zapažene nastupe sa klavirskim resitalima i koncert-predavanjima.
Za svoj umetničko-pedagoški rad i ostvarene rezultate, dobitnik je Zahvalnice FMU u Beogradu 2001, 2004, 2014. i 2020. godine za izuzetne zasluge i doprinos Fakultetu, kao i Zahvalnice Udruženja klavirskih pedagoga Srbije za izuzetan doprinos klavirskoj umetnosti. Februara 2015. godine imenovan je za člana upravnog odbora Beogradskih muzičkih svečanosti (BEMUS), a takođe je i potpredsednik Evropske asocijacije klavirskih pedagoga u Srbiji, kao i Član Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Osnivač je i predsednik Upravnog odbora Fondacije Dobar glas, privatne fondacije, koja pomaže najtalentovanije mlade umetnike u Srbiji.
Miloš Pavlović je vanredni profesor na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Autor emisije: Ana Ćirica

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара