Читај ми!

Dragana Kovačić

Dragana Kovačić „Ulica! Grafiti scena iz blokova", Likovna galerija KCB

Izložba „Kritičari su izabrali" organizuje se u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda od 1967. godine, a od 2001. godine modifikovana je u autorsku izložbu dobitnika nagrade za likovnu kritiku „Lazar Trifunović".

Kao dobitnica nagrade za 2018. godinu, Dragana Kovačić se na izložbi opredelila za koncept kojim je uličnu umetnost, nastalu u arhitektonici novobeogradskih blokova, prevela u sasvim drugačiji kontekst, u oficijelnu (prestižnu) galeriju. Na taj način kreirala je dvostuki izazov ‒ umetnicima koji se izražavaju u tzv. slobodnom stilu, van pravila zvaničnog umetničkog života, a istovremeno i etabliranoj galeriji ‒ da preda zidove sasvim drugačijoj vrsti stvaralaca.

Zajednički rad pod nazivom „ULICA!" osmišljen je kao jam akcija grafiti crtača Hope-a, Cash-a i Junk-a i njihovih gostiju, Yens-a, Sub Zero-a i Abs-a, koji dolaze iz potkuluturnog miljea novobeogradskih blokova. Oni su predstavnici dveju generacija crtača koji na ovom prostoru neprekidno deluju od sredine osamdesetih godina dvadesetog veka.

Grafiti crtači iz blokova nisu etablirani na talasu komercijalizacije i konzumerizma koji je prisutan poslednjih godina u tzv. uličnoj umetnosti u centralnom delu Beograda gde se kroz preuzimanje slika, stilova i postupaka iz drugih izvora i medija, izvode primamljivi i često samodopadni radovi koji stvaraju privid gradskog umetničkog pokreta. Praksa Hope-a, Cash-a i Junk-a očuvana je u autentičnom obliku, a započeli su je crtači prve generacije, Yens, Sub Zero i Abs. Njihovi radovi nastaju na ivici i u latentnoj tenziji između legalnog i nelegalnog, sa uporištem u izvornoj kulturi hip hopa.

Gošća emisije biće autorka izložbe Dragana Kovačić, savetnica u Narodnom muzeju u Beogradu.

Urednik i voditelj: Sava Ristović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара