Читај ми!

Životinje u gradu

Veliki broj životinja svoja staništa pronalazi u gradovima. Samo u Beogradu je zabeleženo prisustvo 60 vrsta sisara i preko 200 vrsta ptica.

Sa prof. dr Duškom Ćirovićem, vanrednim profesorom Biološkog fakulteta u Beogradu razgovaramo o tome koje se životinje najčešće sreću u gradovima. Koje od njih najveći deo života provode u gradu, a koje u gradove samo povremeno svraćaju? Da li gradovi mogu poslužiti kao alternativna staništa vrstama čija se prirodna staništa u velikoj meri uništavaju ili fragmentišu? Koje se sve metode koriste u proučavanju ekologije životinja u gradovima, kako se prati njihovo kretanje, a kako analizira ishrana? Koja je vrednost ekosistemskih usluga koje nam obezbeđuju životinje u gradovima i kako formirati zelene koridore? Pored šakala koje tim prof. Ćirovića intenzivno prati putem satelitskih ogrlica, govorićemo i o lisicama, divljim svinjama, ježevima, slepim miševima, ali i o mnogim drugim čestim stanovnicima urbanih sredina.
U redovnoj rubrici, prof. Momčilo B. Đorđević će govoriti o vezi mikroba i pojave depresije.

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи