Читај ми!

Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu

U susret 1.000.058. Rođendanu umetnosti

Kao prilog manifestaciji Rođendan umetnosti odeljenja „Ars Akustika" Evropske radiodifuzne unije (EBU), u nedelju, 17. januara Radio Beograd će poslati delo The Belgrade Synthi 100 Talking to Its Past autora Pola Pinjona, jednog od osnivača i dugogodišnjeg saradnika Elektronskog studija. Nadasve simpatičnu i prilično bizarnu ideju francuskog umetnika fluksus orijentacije Robera Filijua iz 17. januara 1963. godine da je „Umetnost nastala pre tačno milion godina kada je neko suvi sunđer ispustio u kofu punu vode", odeljenje „Ars Akustika" EBU iskoristilo je da poveže stvaraoce iz celog sveta motivišući emitere da svoja eksperimentalna radiofonska ostvarenja šalju toga dana svake godine u formi dvadesetominutnih zvučnih „poklon-paketa". Radio Beograd sada već ima zavidnu tradiciju u realizaciji ovog projekta.

Pol Pinjon, koji je za ovu posebnu priliku iz Stokholma doputovao u Beograd i koji će u pomenutom delu tretirati istoriju sintetizera zvuka EMS Synthi 100 i kompozicije stvorene na njemu tokom prethodnih gotovo pola veka, biće gost emisije Nevidljivi ljudi.

U rubrici „Kutija za pamćenje" emitujemo odlomke iz razgovora Miloša Jevtića sa operskom divom Biserkom Cvejić, koja nas je prošle nedelje napustila u 98. godini. U ovim razgovorima vođenim pre četiri decenije za ciklus emisija „Gost Drugog programa" Biserka Cvejić je ostavila dragocena svedočanstva o svom umetničkom putu i pedagoškom radu.

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара