Читај ми!

Epoha kralja Uroša I i njegovih sinova

Gost je mr Marko Aleksić, arheolog i istoričar

Stefan Uroš I rođen je 1223. godine u Raškoj oblasti a umro 1. maja 1277. u Zahumlju. Sin Stefana Prvovenčanog i njegove druge žene Venecijanke Ane Dandolo. Supruga Uroša I bila je Jelena (Anđel), u narodu poznata i kao Jelena Anžujska, energična kraljica koja je u mnogim stvarima bila ispred svog vremena i koja mu je podarila više dece, među kojima su kralj Dragutin i kralj Milutin.

Epoha, vladavina kralja Uroša I i njegovih sinova, period koji obuhvata oko 80 godina, Srbiju Nemanjića utvrđuje kao ozbiljnu regionalnu silu. Vladavina Uroša I traje od 1243. do 1276. godine kada ga sa vlasti svrgava njegov sin Dragutin koji vlada do 1282. godine kada kraljevsku krunu preuzima Milutin.

U ovonedeljoj Riznici o epohi kralja Uroša I i njegovih sinova Dragutina i Milutina, kada Srbija postaje važna regionalna sila govori mr Marko Aleksić, arheolog, istoričar, međunarodno priznat stručnjak za srednjovekovno oružje i vojsku, autor monografije „Srednjovekovni mačevi u Jugoistočnoj Evropi" i knjiga „Marko Kraljević: Čovek koji je postao legenda" i „Srpske zemlje pre Nemanjića-od 7. do 10. veka".

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи