Читај ми!

Toreli: Koncerti za violinu

Zbirka koncerata za violinu i dve violine opus 8 Đuzepa Torelija, koja ima šest potpuno razvijenih trostavačnih koncerata za solo violinu i šest za dve violine, izvršila je odlučujući uticaj na kompozitore generacije koja je nasledila ovog bolonjskog majstora, kao što su Vivaldi, Teleman i Bah.

Na snimku koji ćemo čuti u večerašnjem Autogramu basovska deonica sledi bolonjsku praksu Torelijevog doba, u kojoj se violončelo kombinuje sa bas violinom, većim instrumentom istog tonskog opsega. U ovim koncertima Toreli je u sastavu baso kontinua predvideo kamerne orgulje, uz mogućnost dodavanja teorbe.
Za večerašnju emisiju iz zbirke koncerata za violinu i dve violine opus 8 Đuzepa Torelija izdvojili smo šest koncerata. Slušaćete ih u interpretaciji violinistkinje Katerine Vajs, ansambla Collegium Musicum 90 i violiniste i dirigenta Sajmona Standidža.

Autor emisije: Ivana Komadina

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се