Читај ми!

Lidija Merenik

Lidija Merenik „Nadežda Petrović: projekat i sudbina", Topi, Beograd

Slikarstvo Nadežde Petrović, najznačajnijeg našeg umetnika s početka veka, uvodi srpsku umetnost u aktuelne tokove savremene evropske umetnosti. Zahvaljujući njenom duhu koji je, iz male Srbije, stremio modernom svetu, ali i srećnim okolnostima da se, početkom 20. veka, školuje i da poseti likovne centre Evrope, njeno slikarstvo ide, najvećim delom, u korak sa evropskim ekspresionizmom, a ponekad se čak približava, tada još neafirmisanoj, apstrakciji.

Na njenim najboljim radovima dominiraju velike površine, njene omiljene, užareno crvene boje i komplementarna zelena. Ljubav prema bojama stvara na nekim platnima koloristički vrtlog gde se, pored ostalih, ističu fovistička ljubičasta, plava i crna boja.

Snažni potezi četkice i široki i gusti, pastuozni, namazi ponekad platno pretvaraju u dinamičnu reljefastu površinu. Volela je da slika portrete i pejzaže, a njen patriotizam ogledao se i u čestom izboru tema iz nacionalne istorije i slikanju ljudi i predela Srbije. Tokom balkanskih i Prvog svetskog rata bavila se i fotografijom, kao prva žena ratni fotograf.

Analizom likovnih vrednosti stvaralaštva Nadežde Petrović i kontekstualizacijom s vremenom u kome je radila, dr Lidija Merenik (profesor na katedri za modernu umetnost Filozofskog fakulteta u Beogradu) je dala novi i savremeni pogled na jednu od najznačajnijih ličnosti naše Moderne. Kao posebnu celinu načinila je svojevrsnu hronologiju po godinama sa najznačajnijim događajima iz života i stvaralaštva Nadežde Petrović.

Gost emisije biće prof. dr Lidija Merenik.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара