Čitaj mi!

Vakcine protiv kovida 19

O razvoju vakcina protiv kovida 19 razgovaramo sa dr Milošem Markovićem, vanrednim profesorom imunologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Globalna naučna zajednica ujedinjena je u radu na razvijanju efikasne i bezbedne vakcine protiv virusa SARS-Cov2. Preko 200 vakcina trenutno se nalazi u različitim fazama ispitivanja, dok se njih 11 nalazi u trećoj, završnoj fazi kliničkih studija. Sa prof. Markovićem razgovaramo o tome koji se sve pristupi koriste u razvoju vakcine protiv novog korona virusa, ali i o tome kako izgleda proces razvoja i registracije vakcine.

Prvi put su razvijene vakcine u kojima se koristi molekul informacione RNK. Otkrivamo na koji način ove vakcine dovode do imunskog odgovora, a govorimo i o njihovim prednostima i manama u odnosu na vakcine dobijene konvencionalnim metodama. Naš sagovornik će odgovoriti i na brojna pitanja vezana za efikasnost i bezbednost vakcina, trajanje imunskog odgovora, a objasniće i fenomen tzv. „citokinske oluje", preteranog imunskog odgovora organizma, koji dovodi do vrlo teške kliničke slike kod nekih pacijenata inficiranih novim korona virusom.
U redovnoj rubrici prof. Momčilo B. Đorđević govoriće o distribuciji vakcina i brojnim logističkim izazovima.

Autor i voditelj emisije je Tomica Miljenović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 06. dec 2020, 10:31) - Slušateljka [neregistrovani]

Pohvala za temu

Odlična emisija i obrađena tema! Preko potrebna tematika! Svaka čast za gosta i voditelja emisija.

(četvrtak, 26. nov 2020, 09:38) - Željko [neregistrovani]

Razumljivost

Odlična tema!
Da je gost pričao razumljivom brzinom možda bih ga i razumeo.
Predlažem voditelju da pripremi gosta i vodi emisiju. Brbljanje stvara nerazumevanje i ostavlja loš utisak.

Hoću da znam Hoću da znam

Autor:
Tomica Mišljenović

Emisija „Hoću da znam“, posvećena je popularnoj nauci, koja će svakog četvrtka od 9 do 10 sati, počev od 1. oktobra 2020. donositi pregled vesti i zanimljivosti iz sveta nauke, razgovore sa istraživačima i odgovore na pitanja slušalaca. [ detaljnije ]