Читај ми!

Marko Crnobrnja

Marko Crnobrnja „Sve smo pogrešno razumeli...", Likovna galerija Kulturnog centra Beograda


Već na početku svoje karijere, Marko Crnobrnja je stekao naklonost i stručne kritike i javnosti, jer se predstavio sasvim inovativnim pristupom skulpturi zasnovanom na detinjoj igri kao neodoljivom elementu samog koncepta. Naime, Marko Crnobranja je na samom kraju stručnog školovanja postao i otac i te dve nove, životne uloge je sintetizovao u jednu - ostvariti komunikaciju s tim malim bićem putem lutaka koje pričaju priču.

Prvi ciklus radova nosio je zajednički naziv „Pavle pazi..." gde je umetnik i roditelj kroz insceniranje mogućih situacija ukazivao detetu na opasnosti koje ga okružuju. Iako se sa sličnim izazovima susretao i prilikom sledeća tri deteta, ta edukativna utilitarnost brzo je prerasla u umetnički koncept zasnovan na dečijem svetu kao refleksiji „velikog".

Dopadljivost i zavodljivost njegovih drvenih lutki, često u kombinaciji s terakotom i tkaninom, pobuđuje kod gledaoca pozitivne i afirmativne emocije, što umetnik znalački koristi da saopšti (ponekad) i gorke istine. Ciklusom radova pod nazivom „Sve smo pogrešno razumeli...", prikazanih u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, Marko Crnobranja je želeo da kroz posmatranje dela istorije umetnosti iz ugla dece govori o umetnosti i njenom statusu uopšte.

"Umetnost istorije umetnosti leži u tome što ona otkriva slojeve značenja i složene odnose koji se nalaze iza onoga što svi na prvi pogled vidimo. Prepoznajemo forme i boje, ali je naša percepcija, uslovno rečeno ograničena, ukoliko ne znamo kontekst datih odnosa, što ostavlja dovoljno prostora za neograničen niz interpretacija. Iz percepcije dečijeg uma, umetnost je mnogo jednostavnija. Deca tumače umetnička dela kroz niz asocijacija i korelacija koje mogu da uspostave sa njima poznatim situacijama iz svakodnevnice, njihovi kriterijumi su nedosledni i ne zasnivaju se na kulturno istorijskim okvirima ili stilskim obeležjima autora", zapisala je predgovoru kataloga Marijana Vaščić.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи