Читај ми!

Lekovi koji se koriste protiv virusa korona

U emisiji Hoću da znam razgovaraćemo o tome na koji način se lekovi razvijeni za terapiju drugih bolesti mogu primeniti u borbi protiv novog virusa korona.

Otkrivamo i kako se razvijaju derivati hlorokina u cilju smanjenja toksičnosti i povećanja efikasnosti protiv SARS-CoV-2.

Gost emisije Hoću da znam biće akademik Radomir N. Saičić, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti i profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Fond za nauku Republike Srbije objavio je rezultate javnog poziva u okviru Specijalnog programa istraživanja COVID-19, a prof. Saičić je rukovodilac jednog od 14 projekata kojima je odobreno finansiranje.


Razgovaraćemo i o saradnji koju je, za potrebe ovog projekta, tim istraživača iz Beograda započeo sa kolegama sa Instituta „Paster" u Parizu, čiji su stručnjaci do sada osvojili deset Nobelovih nagrada, a osvrnućemo se i na bogata iskustva laboratorije kojom rukovodi prof. Saičić u sintezi prirodnih proizvoda kao što su taksol i njegovi derivati, koji se primenjuju u hemioterapiji.

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи