Читај ми!

Hram Svetog Save na Vračaru - od ideje 1895. do realizacije 2020. godine

Gost Riznice je istoričar umetnosti prof. dr Oliver Tomić

Povodom 300 godine od spaljivanja moštiju Svetog Save na Vračaru, a u želji da se ovaj ovaj istorijski događaj trajno obeleži, Mitropolit Mihailo i 100 uglednih građana Beograda osnivaju „Društvo za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru". Članovi odbora su: predsednik mitropolit Mihajlo, potpredsednik Sava Grujić, general, Đorđe Vajfert, guverner Narodne banke i Mihajlo Pavlović, trgovac. Odbor odlučuje 1904. godine, na stogodišnjicu Karađorđevog ustanka, da se putem konkursa pribave skice za Hram u srpsko-vizantijskom stilu. Konkurs je objavljen u „Srbskim novinama" 13 maja 1905. Na konkurs je prispelo pet radova, ali je komisija konstatovala da ni jedan rad ne može da se usvoji. Godine 1926. novi predsednik Odbora Patrijarh Dimitrije raspisuje jugoslovenski konkurs. Na konkurs je bilo 22 rada i posle velikih diskusija 1930. godine Patrijarh Varnava insistira da se konačno izabere projekat. Usvaja se skica i model arhitekte Bogdana Nestorovića sa dopunjenim detaljima iz projekta arhitekte Aleksandra Deroka, 1931. godine. Intenzivno se radi, 1936. i 1937. godine, na gradnji temelja, a 1938. podižu se zidovi od opeke i armirani betonski stubovi sa zidovima koji formiraju četiri zvonika. Stiže se do visine od oko 7,40 i 12,00 metara, a 10. maja 1939. godine izvršeno je polaganje povelje velikom crkvenom i narodnom svečanošću.

Čin osvećenja temelja izvršio je Njegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin Gavrilo. Pri samom činodejstvu čitali su molitve ruski Mitropolit Anastas i bugarski Mitropolit Pavle Starozagorski. U kamen temeljac položena je povelja ispisana slovima Miroslavljevog jevanđelja. Odbor je, na čelu sa Patrijarhom Gavrilom, neprekidno radio na prikupljanju finansijskih sredstava. Predračunska vrednost, pred rat, za Hram iznosila je 150.000.000 dinara. Godine 1940. podižu se naručeni stubovi iz Italije od mermera, 24 komada, sa stopama i kapitelima. Od završetka Drugog svetskog rata, sve do osamdesetih godina dvadesetog veka, Hram je „čamio" u tami i korovu.

Nastavak projektovanja i gradnje počinje u vreme Patrijarha Germana. Pored izrade idejnog projekta pristupilo se izradi idejnog projekta organizacije crkvene svečanosti-osvećenja Hrama Svetog Save na Vračaru, 12. maja 1985. godine. Toga dana sve je bilo spremno u prostoru zidina Hrama i oko Hrama za veliku liturgiju. Evo kako projektant Hrama arhitekta Branko Pešić opisuje taj dan 1985. godine: „Ne mogu da se savladam od uzbuđenja. Utisci su ogromni. Jer, sve što smo-u sadašnjoj fazi očekivali, to smo i ostvarili. Nadam se u Boga i molitve Svetog Save, da ćemo ovaj Spomen hram uspeti da završimo u što kraćem roku". Od tada je prošlo 35 godina.

U ovonedeljnoj Riznici gost je prof. dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti sa kojim razgovaramo o dugoj istoriji gradnje Hrama Svetog Save na Vračaru, o stilskim odlikama, polemikama vezanim za Hram,simbolici i značaju Hrama.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се