Estetika tela u hrišćanstvu

Gosti emisije su dr Vladimir Kolarić, pisac, prevodilac, teoretičar kulture i umetnosti i mr Sergej Beuk, protestantski teolog i programski urednik Doma omladine Beograd.

„Estetika tela nije tek uzgredno ili rubno pitanje za hrišćansku teologiju, već se tiče temeljnog određivanja ontološkog i antropološkog statusa čovekovog tela, pa i ljudskog bića uopšte sa stanovišta hrišćanskog učenja. U hrišćanstvu Bog legitimno može biti posmatran sa estetičkog gledišta, što je neposredno povezano sa osnovnom istinom hrišćanske vere: ovaploćenjem i vaskrsenjem Boga Isusa Hrista, drugog lica Svete Trojice, Ovaploćenje i vaskrsenje podrazumevaju telo, samim tim oni postaju čulni, time i estetski fenomen, pa je dakle i estetika, kao filosofska disciplina, u stanju da posvedoči Boga u njegovoj estetici i estetskim podložnim manifestacijama. Ovo ima neposredne implikacije na hrišćansko-opravdanje-umetnosti: Bog se ovaplotio, dakle on je podložan estetskom poimanju, pa time i umetničkom predstavljanju. Ima implikacije i na poimanje kulture, kao ljudskog stvaralaštva i njegovih proizvoda, koje može da posreduje iskustvo istinite realnosti, odnosno da svedoči o božanskom" (uvodna reč priređivača tematskog broja časopisa „Kultura" br.167/2020.-Estetika tela u hrišćanstvu)

Gosti ovonedeljnog Hrama su dr Vladimir Kolarić, pisac, prevodilac, teoretičar kulture i umetnosti i mr Sergej Beuk, protestantski teolog i programski urednik Doma omladine Beograd. Tema emisije je estetika tela u hrišćanstvu.

Autor i voditelj je Dušanka Zeković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво