Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu

Panonska turneja

Početak radio-difuzije u Srbiji vezujemo za 19. septembar. Naime, tog dana 1924. godine je održan (veoma uspešno!) prvi probni koncert Radio-telegrafske stanice u Rakovici. Bilo je to istog dana kada je francuska kompanija za radio-telegrafiju TSF dobila odobrenje od vlade za prenos koncerata, emitovanje vesti, berzanskih i meteoroloških izveštaja. Vredni inženjeri, pioniri radiofonije u Srbiji, Mihailo Simić i Dobrivoje Petrović su, iz studija u zgradi Prve hrvatske štedionice u Ulici Kneza Mihaila 42, emitovali probni koncert koji je pripremio tadašnji direktor Opere Stevan Hristić.

Posetioci gradskog kupališta „Štrand" u Novom Sadu nedavno su imali priliku da prisustvuju premijeri audio-vizuelne radio-drame „Panonska turneja", po tekstu, u režiji i montaži Milana Rakića. O specifičnostima izvođenja jedne radio-drame pred posetiocima, o sinergiji zvučnih i vizuelnih elemenata u javnom izvođenju komada pisanog za radio, o mogućnosti popularizacije ovog žanra kroz slične projekte, uživo u Studiju 2 Radio Beograda razgovaramo sa autorom Milanom Rakićem, sociologom i novinarom Radio Novog Sada, kao i sa Zoranom Iđuški, solistkinjom Radio Novog Sada, glavnom protagonistkinjom ove neobične radio-drame, koja igra - samu sebe.

U rubrici „Kutija za pamćenje" emitujemo odlomke iz razgovora koje je Miloš Jevtić za ciklus emisija „Gost Drugog programa" vodio sa lingvistom, akademikom Pavlom Ivićem.

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара