Aleksandar Gligorijević

Gost Kluba 2 je vajar Aleksandar Gligorijević.

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u toku je izložba vajara Aleksandra Gligorijevića „Signal". U tekstu „Kvadratura kruga" koji se nalazi u katalogu za izložbu istoričar umetnosti dr Jovana Stokić piše: „Pred nama je jedan novi umetnički objekt: nametljivo sveden, logička aporija, vizuelni pronalazak. Aleksandar Gligorijević je višedecenijskim opusom postavio zajednički imenitelj svoje jedinstvene umetničke metode. Umetnikova praksa u vidu čiste skulpture spaja kompoziciju elemenata, naučno-tehnološko primenjeno znanje i industrijski dizajn. Ova naizgled jednostavna definicija nešto je s čime se Gligorijević suočava iznova. Tako se i novi rad ovog umetnika može sagledati u kontekstu njegovog šireg vizuelnog istraživanja. Suštinski, Aleksandrova posvećena potraga za plastičkim izrazom može se formulisati pitanjem: Kako ovo područje ᾿čiste skulpture᾿ postoji u našem, postindustrijskom svetu?"

Aleksandar Gligorijević je rođen u Beogradu 1962. godine. U Los Anđeles se preselio 1991. gde je diplomirao na Koledžu Santa Monika. Od tada do danas, izlagao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u SAD, Švajcarskoj i Srbiji i to na najrazličitijim mestima na otvorenom: Resavska pećina, Đavolja varoš, Konak kneginje Ljubice, Klub književnika... Za sebe Gligorijević kaže da je vajar-sakupljač i da sve što pravi od industrijskih komada i ugrađuje u skulpture predstavlja jednim delom omaž analognoj epohi.

U Klubu 2 sa Aleksandrom Gligorijevićem razgovaramo o avionima kao najvećoj inspiraciji u radu, materijalima, industrijskoj reciklaži, vajarstvu...

Emisiju uređuje i vodi: Tanja Živković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво