In memoriam: Milica Pilipenko

Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu

U 57. godini, preminula je Milica Pilipenko, rođena Dragojlović, dugogodišnji novinar i urednik u Radio Beogradu. Izveštavala je sa najvažnijih kulturnih događaja u gradu i zemlji, autorski uobličila mnoge specijalizovane emisije u oblasti kulture i umetnosti, kao i brojne prenose za informativni program. Njen glas pamtiće slušaoci Noćnog programa, „Programa u boji" na Prvom programu, kao i emisija „Okreni nulu", „Radiovizor", „Novi dan", „Kibicfenster" na Drugom programu Radio Beograda. Kao mlada glumica, ostvarila je zapažene uloge u pozorištu i na filmu. Dobitnica je nagrade „Mario Rosi" za najboljeg mladog novinara redakcija kulture u Beogradu. Podsetićemo se njenog glasa sačuvanog u Tonskom arhivu Radio Beograda.

Pre više od jednog veka, krajem zime 1916. godine, samo nekoliko meseci nakon sedam patenata koji predstavljaju rođenje oblasti telekomunikacija, Mihajlo Idvorski Pupin je, zajedno sa svojim saradnikom Edvinom Armstrongom, prijavio i patent pod naslovom "Radiotonski prijemnik". O doprinosima razvoju tehnike prenošenja radio-talasa, i nastanku tada novog medija, radija o životu i delu Mihajla Pupina, razgovaramo sa profesorom dr Dragoljubom Martinovićem, osnivačem i potpredsednikom Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin" i piscem monografije Rezonansa uma i srca o našem velikom naučniku.

Ukazaćemo, pre svega, na društveno-istorijski kontekst Pupinovih istraživanja u oblasti radija i telekomunikacija. Iz riznice našeg Tonskog arhiva emitovaćemo i fragmente radio-filma „Od pašnjaka do naučenjaka" iz serije „Zvezdani časovi čovečanstva".

U „Kutiji za pamćenje" emitujemo odlomke iz razgovora Miloša Jevtića sa akademikom Milutinom Garašaninom. Jedan od naših najznačajnijih arheologa govorio je u emisiji „Gost Drugog programa" 1976. godine, a narednih dana obeležićemo jedan vek od njegovog rođenja.

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво