Gordana Pešaković i Sara Zorica Mitić

Nauka i književno stvaralaštvo

Prof. dr Gordana Pešaković je profesor, pesnik, putopisac i jedan od pokretača projekta „Beogradski čitač". Redovni je i gostujući profesor u SAD, Kanadi, Argentini, Čileu, Francuskoj, Srbiji, Rusiji, Kini, Kirgiziji, Uzbekistanu, Tajvanu i Tajlandu. Objavila je veliki broj naučnih radova. Član je Udruženja književnika Srbije. Objavila je šest knjiga poezije i knjigu putopisa. Dobitnica je Zlatne značke, priznanja koje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Blagodarja, koje dodeljuje Udruženje književnika Srbije. Živi na Floridi, u SAD.

Dr Sara Zorica Mitić je lekar, terapeut, humanitarni radnik, književnik i prevodilac iz Osla, u Norveškoj. Napisala je veliki broj stručnih knjiga, a njeni „Ratni memoari lekara dobrovoljca" prevedeni su i objavljeni na više jezika. Objavila je značajan broj stručnih radova u domaćim i svetskim časopisima, ali i veliki broj debatnih članaka i hronika u Norveškoj. Godine 2005. izabrana je za stranca godine u Norveškoj. Prevela je na norveški jezik „Pisma iz Norveške" Isidore Sekulić i objavila ih u Skandinaviji. Dvostruki je nosilac Vukove diplome, oktobarske i majske nagrade za naučna istraživanja i književnost, i Andrićeve nagrade za prevođenje. Prevela je oko dvadeset stručnih i drugih knjiga sa norveškog na srpski, kao i sa srpskog na norveški. Radila u više zemalja kao lekar, a danas radi u više zemalja kao TRE trener.

Urednik i voditelj: Miodrag Jakšić

Бескрајни плави круг

Autor:
Група аутора

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво