Bratislav Ljubišić "Zvezdani časovi umetnosti", Muzej Zepter

Nastavljajući ideju publikovanja kritika koje nadilaze tradicionalno shvatanje valorizacije umetničke produkcije, Muzej Zepter je posle knjige novinskih tekstova "A... da se malo spotaknem" i radijskih razgovora "Znakovi" (upravo iz ove emisije), objavio i knjigu Bratislava Bate Ljubišića "Zvezdani časovi umetnosti", u kojoj su prenesene radio drame emitovane u serijalu "Zvezdani časovi čovečanstva" Dramskog programa Radio Beograda.

U knjizi su publikovani scenariji 14 radio drama o velikanima prevashodno domaće likovne scene, poput Save Šumanovića, Uroša Predića, Đorđa Krstića, Stojana Ćelića, Ivana Tabakovića, Milana Konjovića, i drugih, a našli su se i dramski prikazi dvojice istoričara umetnosti - Lazara Trifunovića i Milana Kašanina. Odlukom da objavi ovakvu knjigu Muzej Zepter je ukazao da se kritički odnos prema umetnosti i umetnicima može iskazati i kroz sam stvaralački čin.

Bratislav Ljubišić je svoju karijeru u Radio Beogradu započeo 60-tih godina i Drugom programu je ostao veran sve do svoje prerane smrti. Ostvario se na radiju i kao novinar, i kao likovni kritičar, i kao dramski stvaralac, ali i van njega, pre svega kao upravnik galerije "Stara kapetanija" i urednik časopisa "Likovni život". Knjiga "Zvezdani časovi umetnosti", gde su štampane sve njegove radio drame iz serijala "Zvezdani časovi čovečanstva" odslikava njegovu manje poznatu, ali svakako najkreativniju stranu ličnosti.

U svojim radio dramama primenjivao je jedinstveni izraz, kombinujući dramske i dokumentarne (novinarske) elemente, čime je dobijao na verodostojnosti i autentičnosti.

Gosti emisije biće dr Ivana Simeonović Ćelić, direktorka Muzeja Zepter i urednica bibioteke, i mr Đorđe Malavrazić, dugogodišnji urednik Radio Beograda 2, recenzent i pisac predgovora u knjizi.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара