Marija Vauda, radionica „Slika i znanje”; Desetogodišnjica Muzeja Zepter

Već šest godina umetnici Marija Vauda i Nikola Pilipović održavaju radionicu crtanja i slikanja pri Društvu „Sava” - Društvu Slovenaca u Beogradu, ali ne kao običnu umetničku školu, koja podučava amatere, već kao koncepcijski zaokružen projekat zajedničkog istraživanja posmatranja i umetničke interpretacije.

To se posebno odnosi na poslednje dve radionice kada je u fokusu istorija umetnosti, i to kao materijal i kao referenca za razmišljanje i stvaranje sopstvene slike.

„Zadatak odabira originalnih slikarskih i vizuelnih dela iz istorije umetnosti, reinterpretacija, traženje i uočavanje ‘svog' detalja, njihovo spajanje u novu celinu, svakoga od učesnika je nateralo da pogleda mnoštvo reprodukcija, monografija, autorskih izbora istorije umetnosti koje su im na raspolaganju, da ih propusti kroz svoj filter i da ih, tako osvežene, složi u svoj raspored-sintaksu i iznenađujuće, atraktivne kompozicije", naveli su Marija Vauda i Nikola Pilipović. Gošća emisije biće Marija Vauda.

Muzej Zepter zvanično je otvoren 1. jula 2010. godine u značajnom arhitektonskom zdanju u glavnoj beogradskoj ulici. Osnovna delatnost Muzeja Zepter je da sistematski prikuplja, štiti, čuva, proučava, izlaže i publikuje dela umetnosti. Ideja je da se na jednom mestu nađu dela i umetnici koji mogu da dočaraju sliku kompleksne likovne pozornice umetnosti u Srbiji druge polovine 20. veka i početka novog milenijuma.

Na desetu godišnjicu muzeja trebalo je da bude otvorena izložba radova Slavoljuba Caje Radojčića i promocija njegove monografije, trećeg dobitnika Nagrade „Stojan Ćelić, umetnik, teoretičar i kritičar, akademik". To je trebalo da bude prilika da se ukaže na sve ono što je Muzej Zepter za prvih deset godina uradio ‒ koje su se izložbe i događaji u njemu dešavali, koliko novih dela je obogatilo njegovu kolekciju, koliko je i kakve publike bilo prisutno i kakav je odjek ta delatnost imala u zemlji i svetu. Gošća emisije biće prof. Ivana Simeonović Ćelić, direktorka Muzeja Zepter.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи