Andrija Filipović "Žil Delez", Orion art i Fakultet za medije i komunikacije, Beograd

Beogradski izdavač Orion art zajedno s Fakultetom za medije i komunikacije iz Beograda, pokrenuo je ediciju "Kritička misao XX i XXI veka" s idejom da na simplifikovan način prezentuju ideje i postavke savremenih filozofa.

 

Prva u tom nizu objavljena je knjiga o Žilu Delezu, iz pera Andrije Filipovića.

Ova svojevrsna monografija koncipirana je tako da na najjednostavniji i pristupačniji način upozna čitaoce sa hermetičkim postavkama Žila Deleza, pa je prema tome i knjiga podeljena na tri poglavlja - ontologija, etika i estetika. U poglavlju o ontologiji naglasak je stavljen na pojam imanencije onako kako ga Delez razvija uz pomoć Spinoze, Ničea i Kanta, a sve u cilju ukidanja transcendencije koja je vladala filozofijom tokom njenog razvoja. U poglavlju o etici razmatra se problem „relativne imanencije", odnosno aksiomatike kapitalizma i društva kontrole i mogućnosti za otpor takvom ustrojstvu. Poslednje poglavlje posvećeno je umetnosti - slikarstvu, filmu, muzici i književnosti - preciznije, ontologiji i politici umetnosti i "biću čulnog utiska" kao onome što umetnost razlikuje od drugih aktivnosti (filozofije koja proizvodi pojmove i nauke koja proizvodi funkcije).

Žil Delez je jedan od najuticajnijih francuskih mislilaca druge polovine dvadesetog veka. Najpopularnija dela su dva toma "Kapitalizma i šizofrenije", "Anti-Edip" i "Hiljadu platoa". Delezov rad može da se podeli u dva segmenta - na jednoj strani su knjige u kojima tumači druge filozofe od Spinoze i Lajbnica do Ničea i Fukoa, a na drugoj strani su njegove studije (neke zajedno pisane s Feliksom Gatarijem) u kojima razvija vrlo složen i hermetičan sistem percepcije pojedinih, vrlo različitih pojmova. 

Gost znakova biće dr Andrija Filipović, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво