Leonard Bernštajn - Simfonija br.1 "Jeremija"

"Delo koje sam celog života pisao govori o borbi koja je rođena u našem veku, a to je kriza vere", izjavio je 1977. godine slavni američki dirigent i kompozitor Leonard Bernštajn, čiju ćete Prvu sifmoniju - Jeremija - slušati u današnjoj emisiji.

Simfonija je bila završena 1942, ali prve ideje potiču iz 1939. godine kada je Bernštajn skicirao delo koje je nazvao Jevrejska pesma za sopran i orkestar, zasnovano na tekstu iz Knjige tužbalica. Nekoliko godina kasnije shvatio je da bi pomenuta pesma bila logičan završetak dva stava koje je već zamislio inspirisan pričom o proroku Jeremiji. Činjenica da Simfonija nema uobičajena četiri stava, zbunjivala je pojedine dirigente, ali je kompozitor izjavio da "nije imao ni vremena ni energije za IV stav" i da je to "bilo sve što je imao da kaže u ovom delu", koje donosi izvesnu utehu svima onima koji su o pitanjima vere razmišljali slično kao Bernštajn.

U današnjoj emisiji Autogram, koju uređuje Maja Čolović Vasić, ovu simfoniju ćete slušati u tumačenju Dženi Turel i Njujorške filharmonije, kojom diriguje kompozitor.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Autogram Autogram

Autor:
Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Radoš Mitrović

U Autogramu predstavljamo značajna dela koja najpotpunije reflektuju domete i umetničku ličnost nekog autora u pojedinim segmentima njegovog opusa. [ detaljnije ]