Mudrolije s Markom Kraljevićem

Govori Aleksandra Mihajlović, profesor književnosti i pisac knjige „Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem".

Gošća ovonedeljne Riznice je Aleksandra Mihajlović autor knjige „Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem", pisac više romana, profesor književnosti Gimnazije „Uroš Predić" u Pančevu, doktorant na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

„Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem" (priče za dopunjavanje i prepravljanje), nije "samo knjiga o najvećem srpskom junaku, već je mnogo više od toga-ona traži da se mladi čitalac upozna i sa istorijskim okolnostima, i sa narodnim predanjem, ali i da upotrebi svoju kreativnost, razmisli, docrta, dopiše, reši i zabavi se učeći o Marku Kraljeviću i njegovom dobu na orginalan način. Pored toga, ova knjiga je zanimljiva za svaki uzrast".

U današnjoj Riznici slušamo o putu srednjovekovnog rukopisa, knjiga, monahu Lukijanu, srednjovekovnom prepisivaču, iluminatoru, prevodiocu, čućemo šta podrazumeva viteštvo, ko su Mrnjavčevići, kakva je njihova istorijska i kulturološka pozadina, listamo istorijske izvore, zapise o Marku Kraljeviću u Žitiju Despota Stefana, kod Konstantina Filozofa, saznaćemo zašto je naša mitologija postala bliska i omiljena u drugim, stranim kulturama, kako je Markov lik osmišljen u epskoj tradiciji, čemu nas uči, na čemu insistira, na kojim ljudskim i porodičnim vrednostima se utemeljuje, i zašto se školskoj deci ne sviđa klasičan pristup Marku Kraljeviću i drugim junacima, a pokazuju izuzetno interesovanje kada se sagledavaju iz ugla epske fantastike.

Gošća Riznice je pisac knjige „Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem" Aleksandra Mihajlović.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

 

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи