Mišela Blanuša, Rajka Bošković, Svetlana Mitić, Žaklina Ratković i Mića Karić

„Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019", Muzej savremene umetnosti i Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Muzej savremene umetnosti predstavio je izbor iz akvizicija kojima je obogatio svoje zbirke u prethodnih 25 godina. U ovom periodu muzejski fond je obogaćen sa preko 1400 dela domaće, regionalne i evropske moderne i savremene umetnosti, a dela su nabavljana planski, putem otkupa sa domaćih i međunarodnih izložbi realizovanih u Muzeju, preko poklona umetnika ili njihovih naslednika, ali takođe i neposrednim kontaktima sa samim umetnicima čiji su radovi ključni za razumevanje i sagledavanje tokova savremene umetnosti.

Prateći širok dijapazon umetničkih izraza, kao i raznovrsnih fenomena prisutnih u umetnosti 20. i početka 21. veka izložba je koncipirana u četrnaest tematsko-problemskih celina. Centralnu postavku u muzeju čini trinaest: „Muzej" u muzeju, Postulati modernizma, Društvo - Politika - Umetnost, Skulptura kao izraz suštine bića, Skulptura - Objekat - Instalacija, Ekspresivna površina / Izlazak u prostor, Simina 9a, U pukotinama političke prošlosti, Dihotomije modernizma, Unutra / Spolja, Lično / Javno, Obnova subjektivnosti, Aporije savremene scene. Četrnaesta, posebna celina Kroz portret predstavljena je u prostoru Galerije - Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Akvizicije su izuzetno bitan segment za funkcionisanje muzeja jer iskazuju strategijsku viziju razvoja te institucije. Autori izložbe "Refleksije našeg vremena" mr Mišela Blanuša, dr Rajka Bošković, Svetlana Mitić, Žaklina Ratković i Mića Karić predstavljenim radovima želeli su da ukažu i na istorijsku liniju razvoja, na dela relevantna za razvoj modernizma ali i na recentnu umetničku scenu čiji su predstavnici i dalje aktivni.

Gosti Znakova su autori, muzejske savetnice Mišela Blanuša, Rajka Bošković, Svetlana Mitić i Žaklina Ratković i kustos Mića Karić.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво