Ivan Šuletić i Ljiljana Šunjevarić

Ivan Šuletić, Galerija „Rima", Beograd; Ljiljana Šunjevarić „Varoš nova", Umetnički prostor „U10", Beograd

U beogradskom ogranku kragujevačke galerije „Rima" samostalnu izložbu slika i crteža predstavio je Ivan Šuletić, vanredni profesor na katedri za likovne forme Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. I na ovoj izložbi Šuletić nastavlja ritmično razmatranje bezličnosti grada, usložnjavajući (proširujući) priču na druge elemente čovekovog okruženja.

„Umetnik je ideju grada kojom se bavi od 2015. godine definisao kroz koncept ne-mesta. To su, u ovom slučaju, urbani gradski prostori ispražnjeni od ikonografije prošlosti, tip arhitekture koji može biti lociran bilo gde na svetu ali se na njemu ne mogu locirati i identifikovati ideje, tragovi i posledice pripadnosti određenoj kulturi. Sa procesima globalizacije i brze fluktuacije kapitala formati novonastalih arhitektonskih objekata postaju jednolični obrasci. Moguće ih je pronaći bilo gde na planeti, na Dalekom i Bliskom Istoku, u Evropi, Africi, bilo gde u virtuelnom prostoru, čiju je arhivu pohranjenih podataka nemoguće sistematizovati", zapisala je u predgovoru kataloga Marija Stanković.

U umetničkom prostoru „U10" beogradska umetnica Ljiljana Šunjevarić, vanredna profesorka na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini u Zvečanu u Kosovskoj Mitrovici, predstavila je novi ciklus radova pod nazivom „Varoš nova". Kroz crne, monohromne slike i crteže, ona je predstavama krajolika puta od centra (Beograda) do periferije (Kosovske Mitrovice) uz reku Ibar, ukazala na distopijsko stanje društva.

„Platna-prizori Ljiljane Šunjevarić nude se oku kao pogled kroz prozor. Uobičajeno ovećeg formata, mogao bi to biti prozor voza ili autobusa koji se kreću povremeno zastajkujući ili blago ubrzavajući u zavisnosti od putanje koja pak uvek kroz noć vodi ka zori. Promiču udaljeni zatamnjeni predeli ili u krupan plan upadne svetlo i posmatrača tera da ustukne. Onaj ko je tim putem hodio jasno će naslutiti da je umetnik posmatrača poveo Ibarskim putem, ka Kosovu i Metohiji" zapisala je u predgovoru kataloga Vesna Smiljanić Ragelov.

Gosti emisije biće autori izložbi Ivan Šuletić i Ljiljana Šunjevarić.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво