Mihajlo Mihajlov

Podmoskovske večeri

Književni istoričar i teoretičar Mihajlo Mihajlov rođen je u Pančevu 1934. u porodici ruskih emigranata. Školovao se u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu - gde 1961. završava postdiplomske studije ruske književnosti. Potom biva primljen za asistenta na Filozofskom fakultetu u Zadru - ogranku zagrebačkog Sveučilišta - i 1964. odlazi na petonedeljno studijsko putovanje u Moskvu. Donosi neku vrstu dnevnika, Leto Moskovsko, koji mu - u dva od tri nastavka - objavljuje beogradski časopis Delo.

Treći deo nije objavljen jer je Mihajlo Mihajlov uhapšen i osuđen na tri i po godine zatvota zbog klevetanja bratskog Sovjetskog saveza.

Još jednom je hapšen, 1974, preventivno, i osuđen na 7 godina zatvora... od kojih je odležao 3 godine i dva meseca.

Posle toga, Mihajlov dobija pasoš i od 1978. živi i radi na Zapadu, u Americi. Sve do 2001, kad se vraća u Beograd. Umro je marta 2010.

Nekoliko puta smo ga snimali u njegovom stanu na Obilićevom vencu - poslednji put februara 2009.

U Gradu, na arhivskim snimcima, Mihajlo Mihajlov... Govorio je da je slučajni disident, da psihološki nije tip pobunjenika, da je u politiku bukvalno nateran.

Autori emisije su Snežana Ristić i Radonja Leposavić.

Град Град

Autor:
Снежана Ристић и Радоња Лепосавић

Индивидуалистички, критички модел културе рађао се и развијао са рађањем и развојем urbsа – један од путева данашње рехабилитације индивидуализма је онај који нас враћа у Град. Комплексност урбане форме предложак је за структуру емисије. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи