Genijalni um Koste Stojanovića

U razgovoru sa prof. dr Aleksandrom Petrovićem, predstavljamo Kostu Stojanovića, 1867-1921, matematičara, državnika, utemeljivača matematičke ekonomije, preteču kibernetike, vizionara, prevodioca, pesnika.

Kosta Stojanović je bio profesor Velike škole i Beogradskog univerziteta. Pored univerzitetske, imao je i bogatu političku karijeru i nalazio se na važnim državnim i političkim položajima, osam puta je biran za ministra u Kraljevini Srbiji i Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

U svojoj studiji "Tumačenje fizičkih i socijalnih pojava", Kosta Stojanović temeljno je razradio zamisao da se pomoću termodinamičkih kategorija može upravljati društvenim tokovima, što čini osnovu kibernetike.

Pred smrt, radio je sa ministrom Miloradom Draškovićem na pripremi predloga Zakona o reviziji imovine ratnih profitera i u vladinoj komisiji za određivanje razmere korupcije u ratnim godinama.

Milutin Milanković je na ispraćaju Koste Stojanovića između ostalog rekao: "Došao je, da kao sveštenik nauke, u ovom hramu, propoveda velike istine, koje se dotle nisu čule. Matematička fizika bavi se mrtvom prirodom, ali je njega interesovao ceo svet, njega je interesovao život. Zato je katedra bila uska za njegov rad. Stojanovića je zanimao društveni život - ta živa mašina sa milionima točkova, koju je zvao društvo, i na kojoj je primenio zakone termodinamike. Tako je sazidao prvi most između teorijske fizike i socijalnih pojava. Svojim položajem i iskustvom bio je najpozvaniji, u celom naučnom svetu, da velikim iskustvima Prvog svetskog rata, da oblik matematičkih zakona."

Autor emisije je Biljana Đorović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво