Direktan prenos

Velika operska tura 2019/20

Nađa Bulanže: Mrtvi grad

U nedelju, 8. marta, na Međunarodni dan žena, na talasima Radio Beograda 2 i Trećeg programa Radio Beograda možete pratiti jedinu operu francuske kompozitorke i pedagoškinje Nađe Bulanže. Ova umetnica je bila jedan od najuticajnijih kompozitora sa početka 20. veka, a lista njenih učenika obuhvatala ja naveća imena muzike narednih 100 godina - od Igora Stravinskog, Bendžamina Britna, Fransisa Pulenka, preko Arona Koplenda, Kvinsija Džounsa, Danijela Barenboima, Astora Pjacole do Filipa Glasa.

Nađa Bulanže se navodno dobrovoljno povukla sa kompozitorske scene, kako bi otvorila prostor za mlađu sestru Lili, koja će razviti uspešnu karijeru. Ali pre toga, 1909. godine dovršila je svoju jedinu operu, Mrtvi grad. Prvo javno izvođenje ovog dela upriličeno je 2005. godine u Italiji - skoro 100 godina nakon njenog nastanka. Koncertno izvođenje koje ćete u direktnom prenosu pratiti iz Opere u Geteborgu je tek drugo javno izvođenje ovog dela.

Opera Mrtvi grad je priča ispunjena simbolizmom, dekadencijom i ljubavi prena antici. Odvija se među ruševinama Agamemnonove palate u Mikeni, gde arheolozi tragaju za izgubljenim gradom. Jedan od arheologa je Leonar, koji je na iskopinu došao u pratnji svoje sestre Hebe, svog dobrog prijatelja Aleksandra i njegove slepe žene Ane. Priča donosi kompleksan sled događaja koji uključuju opsesiju, zabranjenu želju i iracionalnost, u kojima Ana, uprkos nedostatku vida, uviđa realnost mnogo jasnije nego oni koji je okružuju.

Muzika opere Mrtvi grad je impresonistička, sa bogatom orkestarskog paletom i raspoloženjima koja podsećaju na Debisija i Ravela. Napisana je iste godine kada i Štrausova opera Elektra, koja opisuje ubistvo Agamemnona, za čijim grobom arheolozi tragaju u operi Nađe Bulanže. Delo je nastalo, dakle, u periodu kada je vladala fascinacija podsvesnim i u kojem je simbolizam duboko prodreo u umetnost.

Urednice prenosa biće Ksenija Stevanović i Ivana Neimarević

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи