Ninova nagrada

Marin Držić i savremena srpska književna scena

Ninova nagrada kritike za roman godine uručena je 66. put.

Laureat je Saša Ilić za čiju je knjigu "Pas i kontrabas" u izdanju Orfelina glasalo troje članova Ninovog žirija. Nagrada je slavodobitniku uručena 27.1.2020. u Jugoslovenskoj kinoteci. Na ovoj vesti bismo mogli da završimo tekst u slučaju da je sve išlo svojim tokom...

Ninova nagrada kritike ima svoj identitet ali je ovog puta njen status komentarisan i zbog upitanosti osamnaest srpskih pisaca nad kompetencijama Ninovog žirija prilikom njihovog odlučivanja. Kako su birani, po kojim kriterijumima - bilo je jedno od tih pitanja. Usledio je i odgovor predsednika Ninovog žirija Teofila Pančića u kome on između ostalog kaže - Korumpiranost ili nekompetentnost žirija razlozi su kojima se pravdaju oni koji nisi nagrađeni.

Šta ćemo, međutim, sa podelom na ljude "nahvao" i ljude "nazbilj" koji nam stigoše pravo iz Marina Držića u reči obraćanja laureata na svečanosti uručenja nagrade? Da li i time, podelom na loše i dobre, da tumačimo savremenu srpsku književnu scenu oličenu u Ninovoj nagradi?

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su glavni i odgovorni urednik Nin-a Milan Ćulibrk, književnik Vladimir Tabašević i teoretičar književnosti dr Igor Perišić.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара