Čekajući vetar

Ekološki magazin

U Beogradu je održan sastanak Evropskog pokreta za vode, sa više od trideset učesnika iz dvanaest zemalja. Razmenjena su iskustva i učinjen je prvi korak u ostvarivanju prisnije saradnje između aktivističkih grupa sa Balkana i ostatka Evrope. Ovaj pokret čine udruženja, odbori i sindikati, ujedinjeni u borbi protiv pretvaranja vode u robu i za vodu kao zajedničko dobro. Gošća emisije je Iva Marković iz Prava na vodu.

Skupština Pirota pokrenula je inicijativu o preispitivanju prostornog plana na Staroj planini - piše u odgovoru dekanu Biološkog fakulteta, jednom od pet dekana sa pet fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su uputili otvoreno pismo o pogubnosti mini hidroelektrana po prirodu. U međuvremenu, bageri se šire po zaštićenim područjima, a građani protestuju. Jednom od njih se i sudi zbog "ometanja radova". Poslanici Skupštine Srbije se prave mrtvi na predlog izmene Zakona o MHE. O dešavanjima poslednjih dana i utiscima sa Konferencije o odbrani reka, održanoj u Sarajevu, govori ekološki aktivista Goran Tokić.

Zatvor u Sremskoj Mitrovici, jedini u Evropi, u svom prostoru ima i azil za pse. Poseta Škotskoj dala je upravniku ideju o resocijalizaciji zatvorenika uz pomoć rada sa psima. Namerno su birani oni sa nižim stepenom empatije i pokazalo se, posle prve grupe, da su očekivanja ispunjena: psi su učinili da se zatvorenicima nivo empatije vidno podigne. Momente rada, druženja i uzajamnog zadovoljstva zabeležila je Ana Batrićević, istraživač Instituta za sociološka i kriminološka istraživanja. Njene fotografije izložene su u beogradskoj galeriji Bartselona, a posetioci do 27. oktobra mogu da pogledaju izložbu i doniraju hranu, lekove, igračke, šampone i sve drugo što može da pomogne azilima za napuštene životinje.

Spreman je Ekološki kalendar za narednu godinu. Njegova autorka, učiteljica Ljiljana Đurović, biće sa nama, a čućete i kako možete da zamenite stari papir za sadnice u Novom Sadu, u akciji koju organizuju Inženjeri zaštite životne sredine.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Чекајући ветар

Autor:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво