Kulturni krugovi - Gutenbergov odgovor

U prvom satu govorimo o aktuelnim događajima iz kulture, a "Gutenbergov odgovor" je tematski deo posvećen domaćoj književnoj sceni.

Jedna od tema Gutenbergovog odgovora je stvaralaštvo Pavla Ugrinova (1926-2007), a povod je tribina posvećena njegovom stvaralaštvu koja je održana u Srpskom književnom društvu povodom 90 godina od piščevog rođenja.

Književnik, dramaturg, reditelj, jedan od osnivača Ateljea 212, u književnost je ušao 1955. godine, kada za poemu "Bačka popevka" dobija Brankovu nagradu za poeziju. Potom se potpuno okreće prozi, piše romane, pripovetke i eseje. Objavio je 21 knjigu, među kojima su romani "Odlazak u zoru", "Fascinacije", "Zadat život" (Ninova nagrada), "Otac i sin", "Bez ljubavi", knjigu novela "Ljubav i dobrota", memoarsku knjigu "Pogled preko svega"...
Bio je član SANU, a za svoje delo je dobio Ninovu i Andrićevu nagradu i mnoga druga priznanja.
O njegovom stvaralaštvu govore Nenad Šaponja, Slađana Ilić i Vasa Pavković.

U nastavku temata, Tihomir Brajović, glavni urednik časopisa za nauku o književnosti "Književna istorija", predstaviće novi broj.

Emisiju uređuje i vodi Tamara Krstić.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво