Solaris

Tema emisije je realizacija međunarodnog projekta BELISSIMA, odnosno o beogradskoj inicijativi za istraživanje svemira, razvoja instrumenata i modeliranja u astrofizici. Gost je doktor Srđan Samurović, iz Astronomske opservatorije Beograd, koordinator projekta.

U rubrici Iz istorije nauke govorimo o ruskom fizičaru i seizmologu Borisu Borisovu Galjicinu, a tu su Naučne vesti i Vi ste to tražili, koju čine odgovori na pitanja slušalaca.
Adresa elektronske pošte emisije, koju slušaoci mogu da koriste da bi postavljali pitanja, ali i davali komentare, primedbe i sugestije, glasi: solaris@rts.rs

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 07. maj 2014, 10:22) - TatijanaKonevskiJevtovićanonymous [neregistrovani]

komentar

Zanimljiva vam je danas bila tema koju ste razmatrali sa vašim sagovornikom, profesorom S. Perovićem o pitanju slobode.Zato što se tema na neki način uklapa i u ono što se pitam , da li je svim voditeljima emisija IIprograma Radio Beograda, potrebno slobodno komentarisanje slušanih emisija, kao oblik povratne informacije slušalaca?Ja sam svojim slobodnim izborom ,izdvojala nekoliko, jer su sveobuhvatne, zanimljive, poučne, ali iza njih nema razgovora!Pitanje "Slobode" objasnio je Budizam u vidu defininicije:"Čovekov je položaj izuzetan.On je sam svoj gospodar,ne postoji biće, ili sila,koja stoji iznad njega i odredjuje njegovu sudbinu."Iza toga stoji i njihov primenljiv kodeks, da Budističko učenje izdvaja kao tri najznačajnija segmenta: Moralno ponašanje, Mentalnu disciplinu i Mudrost.U tom smislu u kojoj meri će pojedinac slobodno, odlučivati, uklapa se u ove kodekse. Naravno podrazumeva se da se radi o obrazovnim i kultivisanim ličnostima, a ne onim slobodnim kojima je sloboda izjednačena sa svim oblicima nagonskog ponašanja, bez obzira na posledice koje ono izražava. Verujem da su poslanice Dekarta i danas primenljive.Vaša slušateljaka

(sreda, 23. apr 2014, 10:10) - TatijanaKonevskiJevtovićanonymous [neregistrovani]

komentar

Pozdravljam vam emisiju i jedna zanimljivost povodom teksta vašeg gosta Nemanje Mratinović, u vreme pomračenja Sunca 1999.ja sam na terasi IX sprata na Novom Beogradu koja je bila prostrana ,da sam mogla da postavim crtaći sto, započela ciklus ilustracija "Luča mikrokozma" Njegoševa koja je oda Svetlosti. I nastavila tokom Avgusta ciklus. Tada su moji ukućani smatrali da veoma grešim što se izlažem takvoj neobičnoj kosmičkoj situaciji, medjutim instiktivno sam osećala da sam u pravu. Eto jedan primer, za vašeg gosta slučajnost, koja me je obradovala.

(sreda, 26. feb 2014, 10:33) - tj.konevski@ikom.rsnonymous [neregistrovani]

komentar

U prvom delu vaše današnje emisije rečeno je nešto što me podstiče na komentar.Sigurno je da su istraživanja na polju genetike izuzetno značajna, ali problem je u primeni istraživanja, a naročito da li lekari preuzimajući pacijenta sa kanceroznim obolenjem imaju ili mogu da koriste njegovu genetsku sliku i odredjenja. Da li će to ikada stići jer tada se neće dešavati strašne greške u pogrešnim primenama hemioterapija posle operacije kancera, kao što se desilo mom preminulom suprugu, gde je posle operacije primenjena terapija sa dva različita citostatika koje je organizam odbio. To se dešava onda kada lekari nemaju usaglašene stavove, a pacijenti su im sa poverenjem dali pravo da odlučuju.Konkretno pitanje je primenjujeli se kod nas i gde genetska slika pacijenata. Sve vaše emisije su poučne i prijatne, pozdrav.

(utorak, 28. jan 2014, 12:25) - tj.konevski@ikom.rs [neregistrovani]

pitanje

Pročitala sam na sajtu "Glasa Rusije" da će se Zimska olimpijada iz Sočija prenositi u digitalnoj formi Super Hi-vision,koji po jasnoći 16 puta premašuje HDTV. Pitanja su dva: da li će to moći da koriste televizijski aparati koji nemaju streo zvuk i šta je to HDTV. Hvala na mogućim odgovorima.

(sreda, 11. dec 2013, 10:25) - TatijanaKonevski Jevtovićanonymous [neregistrovani]

komentar na današnju emisiju

Slušala sam vašu današnju emisiju o velikom projektu Cern i došadašnjim otkrićima. Zahvaljujem se na obaveštenjima i samo jedno zapažanje:potencijal otkrića tako važnog za fiziku kao nauku je jedno, a drugo je mogu li ta otkrića sobzirom na veliku zainteresovanost, da nas uvedu u nespokojstvo, pogrešne upotrebe nove otkrivene energije.Nadajmo se da, ne.

(sreda, 04. dec 2013, 10:16) - Tatijana Jevtović [neregistrovani]

pitanje

Pozdrav autoru emisije "Solaris",zamolila bih objašnjenje kosmičke pojave koja se nagoveštava za 2o14 godinu , koja se zove kiseli oblak koji može biti opasan za živi svet naše planete. Hvala za mogući odgovor.

(nedelja, 24. nov 2013, 13:20) - Zoran Ananstijevic [neregistrovani]

Molba

to: mr. Srđa Janković | Radio Beograd 2

Za razliku domacih-lokalnoh radio stanica koje se prate preko interneta, kod njih postoji mogucnost preslusavanja emisija, ukoliko se propuste.

Slusamo Radio Srbiju preko interneta, jer jedino je tako moguce, posto je ociegledna razlika vremenska, molili bi vas da ako postoji mogucnost da se emsisije preslusaaju u mp3 formatu.

Jer kad se emisija emituje, kod nas je kasna noc, naravno da treba da odgovorite trzistu koje se u sektoru IT menja velikom brzinom,
pa radio i tv stanice se trude da isprate stanje trzista.

Kod nas mozemo da slusamo preko iphone koji je povezan preko interneta, citav program, koji doduse nije toliko dobar u odnosu na radio srbija.

takdje i ostale emisije koje emitujete, bil o bi pozeljno da imate arhivu snimaka-media record, gde bi bile emisije prosle i buduce.

Hvala puno,

inace slusamo vas svi kolektivno kad smo u mogucnosti, jer vase/vasa emisije imaju velik edukativni naboj.

(sreda, 02. okt 2013, 14:47) - anonymoustatijana [neregistrovani]

tj.konevski@ikom.rs.

jedno pitanje za buduću emisiju: nedavno sam pogledala snimke podzemne istraživačke labaratorije za fiziku CERN, sobzirom na toliki prostor, finansijsko ulaganje, da li je jedini cilj ove medjunarodne istraživačke stanice dokaz o postojanju Higsovog bozona, ili se očekuju otkrića iz fizike i hemije značajna za čovečanstvo.Hvala na mogućim odgovorima.