Snažan zemljotres u Turskoj, akciji spasavanja preživelih pridružuju se pripradnici MUP-a Srbije

Najmanje hiljadu i po ljudi je poginulo u Turskoj i Siriji, a više hiljada je povređeno u razornom zemljotresu koji je pogodio jug Turske, u blizini granice sa Sirijom. Spasioci pretražuju ruševine zgrada u potrazi za preživelima, dok su NATO, Evropska unija i 45 zemalja ponudili pomoć Turskoj nakon snažnog zemljotresa. I Srbija šalje timove Sektora za vanredne situacije za spasavanje iz ruševina sa 21-im pripadnikom i 3 oficira za vezu. U zemljotresu u Turskoj nema poginulih ni povređenih državljana Srbije, izjavio je za naš program ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković. Dodao je da na tom području živi mali broj naših državljana - 20 do 30 njih.

Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić uputili su saučešće porodicama nastradalih u zemljotresu, a povređenima poželeli brz oporavak.

Predsednik Vučić sastaće se večeras sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Kako je najavljeno, sastanak u vili Mir počeće u 19 časova. Lajčak će prethodno u Prištini razgovarati sa predstavnicima privremenih institucija.

Diplomatske aktivnosti za rešavanje kosovskog pitanja su povećane, kao i pritisci, rekla je premijerka Ana Brnabić za RTS, napominjući da je dolazak Lajčaka dodatni  vid pritiska. Povodom Kosova i Metohije neophodno je nacionalno jedinstvo, naglasila je premijerka.

Porodica Slađana Trajkovića okupila se isped Specijalnog tužilaštva u Prištini, ukazujući da je on neosnovano optužen za navodno počinjen ratni zločin i zahtevaju da mu se omogući da se brani sa slobode. Za danas najavljeni početak saslušanja svedoka - odložen je za 16. februar.

Socijalno-ekonomski savet podržao je nacrt zakona o bezbednosti i zdravlju na radu. Ministar za rad i koordinator tog saveta Nikola Selaković rekao je da će predlog zakona verovatno biti utvrđen na sednici Vlade tokom ove sedmice. Naveo je da su osnovne novine što će poslodavci morati da omoguće mnogo veću bezbednost na radu, a radnici da te mere zaštite i primenjuju.

Geneks kula je prodata za 2,4 milijarde dinara. Za kupovinu se nadmetalo 7 kupaca, među kojima i poznate srpske kompanije, ali ko je novi vlasnik - i dalje se ne zna jer je krajnju cenu izlicitirao zastupnik kupaca. Početna cena bila je 834 miliona dinara.

Urednici emisije Nataša Raketić i Slobodan Petrović.
Urednici vesti Tina Amić i Marica Serdar.
Producent Đorđe Radosavljević.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара