Читај ми!

Nestabilno mlečno govedarstvo....

Muznih krava je sve manje, a problema sa mlekom sve više. Poljoprivrednici su nezadovoljni što je otkupna cena u padu, dok cene u prodavnicama rastu. Ukazuju na sve veći uvoz mleka i nekorektno ponašanje velikih mlekara. Uzdaju se u pomoć države.  Proizvođači su nezadovoljni jer su mlekare smanjile otkupnu cenu i za 20 dinara. Mnogima su potpuno otkazali otkup. 

Kroz program kupovine seoskih kuća za mlade bračne parove, čak 1.631-na kuća dobila je stanare, a 5 hiljada ljudi dom. Kuće su deljene u 119 opština, a najviše u Bačkom Petrovom Selu. Sa ministrom za brigu selu Milanom Krkobabićem posetili smo ovo selo. Godinama se praznilo, a sada je za dve godine, dobilo oko 200 novih žitelja. Strahinja i Čila Zlatić, agroekonomista i profesorka mađarskog jezika, prijavili su se među prvima za kuću.
Između Novog Sada i Bečeja odabrali su Bačko Petrovo Selo.

Mere za uvoz mineralnog đubriva su dale efekte, jer je cena pred ovogodišnju prihranu 29 odsto niža nego u januaru 2022. Prihrana pšenice i ječma će ipak kasniti i zbog raskvašenog zemljišta, jer u uslovima bez jutarnjih mrazeva traktori ne mogu u njive.  Dug period toplog vremena učinio je svoje, pa je pšenica bujnija nego što treba. Zbog toga troši dragocene zalihe azota iz zemljišta.

Katalonski grad Vals, još jednom je postao domaćin festivalu mladog luka. Svake godine, okupi više od 30.000 ljudi.

Prodaja Portugalskih vina, Duro i Porto dostigla je 625 miliona evra u 2022. godini. To je "rekordna cifra", koja je doprinela oporavku domaćeg tržišta i prodaji vina.

Urednik emisije Dušan Veličković.

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи