Vasa Stajić

Na današnji dan, 10. februara 1878. u Mokrinu rođen je Vasa Stajić, filozof i pisac. Niz njegovih dela smatra se ključnim za poznavanje istorije Novog Sada. Tim povodom podsetićemo na život i rad ovog istoričara i srpskog Sokrata, kako su ga zvali savremenici.

Vasa Stajić je rođen u siromašnoj porodici. Gimnaziju je učio u Velikoj Kikindi, Sremskim Karlovcima i Senju. Kao učenik bio je zbog socijalističke agitacije isključen i karlovačke gimnazije. Studirao je prava, a potom filozofiju u Budimpešti, Parizu i Lajpcigu, a diplomirao je 1902. u Budimpešti. Započeo je rad kao učitelj u banatskim selima, potom je bio profesor u Pakracu, pa u Učiteljskoj školi u Somboru.

Bio je sekretar Matice srpske, ali je 1944. godine, na poziv svojih đaka, prešao u Srem i pridružio se NOB-u. Nije bio po volji nijednoj vlasti zato što je, kako je to zabežila Isidora Sekulić, bio privržen istini "kako to samo može čovek urođeno siromašan, srdito otporan i uporan". Preminuo je u Novom Sadu 10. februara 1947. godine.

Za nas su posebno zanimljive "Novosadske biografije" koje je Matica srpska objavila u 13 tomova u reprint izdanju.

Autor emisije: Branislav Todorović Klinić



Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи