Читај ми!

15 godina pregovora o Kosovu i Metohiji

Francusko-nemački plan u Skupštini

Ovog meseca navršava se 15 godina od samoproglašene kosovske nezavisnosti. Istovremeno, to je 15 godina akutne krize u južnoj srpskoj pokrajini. Nijedan pokušaj nije doneo konačno rešenje. Dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi sa prekidima, prolazio je kroz razne faze, a u ovom trenutku na stolu je najnoviji tzv francusko-nemački plan, o kome trenutno raspravlja Skupština Srbije. Kakva je priroda tog plana, šta su njegove ambicije, da li je prihvatljiv i hoće li biti usvojen, o tome razgovaramo sa Nikolom Šainovićem, bivšim državnim funkcionerom i učesnikom mirovne konferencije u Rambujeu 1999. godine, koja se završila krahom i NATO bombardovanjem Srbije.

U globalnom političkom resetovanju, koje je nametnuo rusko-ukrajinski sukob, Skandinavija doživljava ozbiljne promene. Finska i Švedska, reagujući na krizu, odlučile su da se približe NATO savezu, iako su decenijama negovale vojnu neutralnost. Švedska prednjači u ovim ambicijama, međutim, predsednik Turske Erdogan je spustio rampu. Ova blokada uzburkala je političke odnose tih zemalja. Kakav će biti ishod, pitamo Jovicu Pavlovića iz Instituta za evropske studije.

U poslednjim nedeljama i mesecima zabeleženo je nekoliko drastičnih slučajeva, čiji su akteri ljudi i ljubimci. Prošlog meseca, posle napada vlasničkih pasa preminuo je čovek u okolini Beograda. S druge strane, u Kikindi je nedavno labradorku Doru osakatila grupa maloletnika. Šta nam sve ovo govori o socijalnom stanju društva u kome živimo, u kakvim okolnostima odrastaju mlade generacije i kako uskladiti odnos čoveka i živih stvorenja u okruženju? Na ova pitanja odgovore traže predstavnik organizacije za zaštitu životinja Aleksandar Gavrić iz Animal reskju i Milica Bošković, profesorka Fakulteta za diplomatiju i bezbednost i Visoke škole socijalnog rada.

„Čekajući vetar" je prva ekološka emisija u elektronskim medijima na našim prostorima. Emitovana je prvi put pre 40 godina na Radio Beogradu 2. Ovih dana emisija obeležava jubilej i to je prilika da se podsetimo njenih početaka, ambicija, značaja za širenje ekološke svesti i planova za budućnost. Gošća Magazina je autorka i urednica emisije Aleksandra Vukićević.

Urednik i voditelj: Ana Tomašević

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи