Brnabić: ZSO mora biti u skladu sa Briselskim sporazumom

Vlada Srbije dostavila je narodnim poslanicima "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023.", u kome se ističe da je u ovom periodu došlo do eskalacije krize, kao i sistemske diskriminacije i nasilja prema Srbima na Kosovu i Metohiji i ocenjuje da za takav razvoj događaja isključivu odgovornost snosi prištinska strana. U četvrtak će biti održana sednica parlamenta, uz prisustvo predsednika Republike Aleksandra Vučića, koji će poslanike obavestiti o toku dijaloga sa Prištinom.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer saopštio je da su na sastanku sa članovima civilnog društva, zvaničnicima vlade privremenih institucija, liderima političkih partija i diplomatama, u ambasadi u Prištini razmenjena mišljenja o formiranju Zajednice srpskih opština. On je na Tviteru napisao kako nastavlja da se zalaže za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga. Istovremeno, u Prištini se održava protest protiv, kako je navedeno, nametanja formiranja Zajednice srpskih opština, prenose prištinski mediji.

Na ukrajinskom frontu borbe se vode oko Bahmuta, Ugledara i Zaporožja. Ukrajinska vojska napustila je prvu liniju odbrane u regionu Zaporožja, a ruske snage trenutno kontrolišu oko 25 lokaliteta u Harkovskoj oblasti, koja je pod konstantnim napadima ukrajinskih snaga, saopštili su visoki zvaničnici tih regiona. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je očigledna sve veća umešanost Zapada u sukob u Ukrajini i da Rusija to uzima u obzir, ali i dodao da to neće promeniti tok događaja.

Poslednji Boing 747 isporučen je teretnom prevozniku "Atlas Er", čime je okončana proizvodnja tog modela posle 55 godina. Boing 747, često nazivan i "kraljica neba" i "džambo džet", bio je prvi avion sa širokim trupom. Uneo je revoluciju u putnički saobraćaj, jer je udvostručio broj sedišta na 400, u odnosu na Boing 707. Kompanija je pre dve godine odlučila da prekine proizvodnju modela 747 pošto je konkurencija uspela da napravi avione istih dimenzija i kapaciteta, a po nižoj ceni.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je rudnik uglja "Soko", gde je počeo da radi zamenski površinski kop "Biljkina Struga", koji će omogućiti proizvodnju do ispunjavanja svih uslova za bezbedan rad podžemne eksploatacije. Ona je rekla da se sagledavaju uslovi za obnavljanje proizvodnje u podžemnoj eksploataciji, obustavljene posle nesreće u kojoj je poginulo osam rudara, jer se neće dozvoliti da se ljudi vrate na posao dok im ne bude povećana bezbednost.

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde igraju utakmice 22-gog kola Evrolige. Partizan je od 20 sati i 30 minuta domaćin francuskom Asvelu, a pola sata kasnije u Bolonji počinje meč između Virtusa i Crvene zvezde.

Urednik emisije Nataša Raketić.
Urednici vesti Relja Trajković i Marica Serdar.
Producent Ljubinka Dobrilović.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво