Kako do penzije - i bez posla?

U Srbiji oko 150.000 ljudi starijih od 65 godina nema pravo na penziju, pokazuje analiza Populacionog fonda UN. Glavni razlog je uslov koji mora da bude ispunjen – u penziju se ne može bez 15 godina radnog staža. Jedno od mogućih rešenja je samostalno uplaćivanje poreza i doprinosa u PIO fond. Tu mogućnost trenutno koristi oko 20 000 građana. Zahvaljujući ovom instrumentu moguće je obezbediti državnu penziju i bez dana radnog staža, uz uslov da se najmanje 15 godina redovno samostalno uplaćuju doprinosi. Od januara ove godine 13 osnovica osiguranja su za 13,4 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Više detalja čućemo od Jelice Timotijević, direktorke sektora za odnose sa javnošću PIO fonda.

Narodna banka Srbije je među 114 centralnih banaka u svetu koje su u različitim fazama procene ili pilot projekata o uvođenju digitalnih nacionalnih valuta. NBS se u ovom trenutku nalazi u fazi razmatranja i analize opravdanosti i efekata uvođenja digitalnog dinara, saopšteno je iz domaće centralne banke. Koliko smo daleko od digitalnog dinara pitamo stručnjaka za digitalnu imovinu u Diplo fondaciji Arvina Kamberija.

Rat u Ukrajini ušao je u dvanaesti mesec, obe strane pripremaju se da zadaju odlučan udarac protivniku, ali vreme, snaga i pravac udarca će zavisiti od klimatskih, geografskih i političkih faktora. Stručnjaci upozoravaju da bi najava dostave zapadnih tenkova Ukrajini mogla da utiče na situaciju na ratištu i da ubrzaju planove ruske armije za ofanzivu pre nego što se suoči s novim oružjima. Vesti o Ukrajini pune su informacija o visoko razvijenom oružju i stradanjima civila i vojnika, dok o eventualnom primirju ili mirovnim pregovorima nema ni naznaka. Situaciju u Ukrajini komentariše istoričar Aleksandar Životić.

Češka je dobila novog predsednika, penzionisanog generala Petra Pavela. On je u drugom krugu izbora, pobedio bivšeg premijera i tajkuna Andreja Babiša. Posle dve decenije, na čelo Češke dolazi prozapadni političar, koji se tokom kampanje zalagao da zemlja ostane čvrsto usidrena u Evropskoj uniji i NATO, ali i za nastavak vojne pomoći Ukrajini. Iza Pavela je impresivna vojna karijera. Bio je zamenik načelnika generalštaba Oružanih snaga Češke Republike, a potom i načelnik Generalštaba. Na predlog Vlade Češke Republike imenovan je 2014. za predsednika Vojnog komiteta NATO. Napustio je aktivnu vojnu službu 2018. godine. U današnjem Magazinu o očekivanjima od Pavela kao političara i predsednika države.

Urednik i voditelj Jelena Vidić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи