Читај ми!

Ko sme, a ko ne sme da koristi naše lične podatke?

Zaštita podataka o ličnosti postaće još veći izazov kako vreme odmiče, a pored institucija važno je i da građani prepoznaju svoju ulogu u njihovom čuvanju. To je jedna od ključnih poruka poslatih povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti koji se obeležava 28.januara. Kakav uticaj na ovu oblast imaju ubrzana digitalizacija, razvoj veštačke inteligencije i napredak tehnologije? Kako da sačuvamo svoju privatnost? Gde su najčešće zloupotrebe? To su neka od pitanja za Milana Marinovića, poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i informacije od javnog značaja.

Set pravosudnih zakona koji su neophodni da bi se završio proces izmene Ustava u delu o pravosuđu ušli su u skupštinsku proceduru. Kako saopštava Vlada Srbije, cilj zakona je „da se ojača vladavina prava i poveća pravna sigurnost kroz nezavisnije sudstvo i samostalnije tužilaštvo, kao i da se ispune obaveze u procesu evropskih integracija". Da li smo dobili pravosudje po meri sudija i tužilaca i mogu li građani da se nadaju lakšem ostvarivanju svojih prava?  Naša gošća je Snežana Bjelogrlić, predsednica Društva sudija Srbije, članica Visokog saveta sudstva i Radne grupe za izradu seta pravosudnih zakona.

U našoj zemlji skoro polovina radno sposobnih žena nema posao. U grupi „45 plus" nalazi se 48 odsto svih žena na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Najveći broj njih je ostalo bez posla jer su proglašene tehnološkim viškom, ili su otpuštene nakon zatvaranja preduzeća u kome su radile. Oko 260.000 još nije ostvarilo uslove za penziju s obzirom da njihove godine radnog iskustva nisu u skladu sa radnim stažom što govori i o rizicima koji ih očekuju u poznijem dobu. O stereotipima koji su prisutni prilikom zapošljavanja, razgovaramo sa Draganom Mladenović iz Udruženja „Žene na prekretnici"

Ledeni breg veličine Londona odvojio se od Antarktika. To je drugo veliko pucanje u ovom delu kontinenta u poslednje dve godine. Na glečeru sa kojeg se odlomio breg nalazi se istraživačka stanica, a naučnici koji su tamo stacionirani su saopštili da njihovo područje nije pogodjeno. Takođe tvrde da dogadjaj nije posledica klimatskih promena. Da li je moguće predvideti za koliko će biti povećan nivo voda i kakve bi posledice to moglo da izazove čućete od klimatologa Vladimira Đurđevića iz Instituta za fiziku.

Urednik i voditelj Dijana Ivanov Kadić

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи