Читај ми!

Bilčik i Nemec u Beogradu

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i evropski posrednik za dijalog sa Narodnom skupštinom Matjaž Nemec razgovarali su u Skupštini Srbije sa predstavnicima svih poslaničkih grupa, a prethodno i sa predsednikom parlamenta Vladimirom Orlićem. Bilčik i Nemec uskoro će se sastati sa premijerkom Anom Brnabić, a tokom popodneva i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je zvaničan stav Srbije o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja veoma jasan i odgovoran, a to je da se dijalog nastavi, da Srbija učestvuje u njemu i da o svemu treba razgovarati na osnovama tog plana. Naveo je da je predsednik Vučić jasno izneo šta su crvene linije, odnosno da je za Beograd neprihvatljivo članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Obeležava se Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u spomen na dan kada je 1945-te godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi tokom Drugog svetskog rata. U tom logoru ubijeno je milion i po ljudi, većinom Jevreja. U Srbiji je državna ceremonija održana kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, na Starom sajmištu, mestu nekadašnjeg koncentracionog logora.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da zločini koje neonacisti sprovode nad civilima u Ukrajini govore o tome da su oni zaboravili lekcije iz istorije. Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i 78-me godišnjice od kada je Crvena armija oslobodila zatvorenike iz koncentracionog logora Aušvic, Putin je naveo da se ruski
vojnici i danas junački bore protiv takvog zla.

U Ukrajini se najteže borbe i dalje vode na istoku. Rusija je saopštila da američki predsednik Džozef Bajden ima ključ za okončanje sukoba u Ukrajini, ali da do sada nije bio voljan da to iskoristi. Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da će ta zemlja uložiti veto na sankcije Evropske unije Rusiji koje bi se odnosile na nuklearnu energiju.

U narednih sedam dana gorivo na pumpama u Srbiji biće skuplje. Nova cena litra dizela je 200 dinara, a benzina 170. Dizel je poskupeo dva dinara, a benzin tri dinara. Poskupljenje je posledica povećanja cene sirove nafte. Barel je skuplji od 88 dolara.

U Vladi Srbije uručene su Svetosavske nagrade. Nagradu je dobilo 34 pojedinca i institucija. ministar prosvete Branko Ružić poručio je da život i delo najvećeg prosvetitelja Svetog Save potvrđuje moć i snagu obrazovanja i značaj zalaganja i rada na dobrobit sadašnjih i budućih generacija. Svetosavska akademija pod nazivom "Riznica Srbije" biće održana u Em-Te-Es dvorani u Beogradu od 20 časova. Prenos je na Drugom programu Er-TE-Es-a.

Novak Đoković plasirao se u finale Australijan opena u Melburnu pošto je savladao američkog tenisera Tomija Pola sa 3:0, po setovima 7:5, 6:1, 6:2. Novak će u finalu igrati protiv Grka Stefanosa Cicipasa, koji je pobedio Rusa Karena Hačanova sa 3:1.

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana sastaće se u 21-om kolu Evrolige. Domaćin je Crvena zvezda. Utakmica u dvorani Aleksandar Nikolić počinje u 19 časova.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednici vesti Tina Amić i Nenad Selaković.

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара