недеља, 29. јан 2023, 10:05
Pirot u dva zalogaja - peglane kobasice i pica sa jagnjetinom
U ovoj emisiji donosimo ne jednu, nego dve priče, o dva gastronomska specijaliteta pirotskog kraja. Prvi je tradicionalan i već mnogima dobro poznat – čuvena peglana kobasica, a drugi je nov i neobičan za našu zemlji, makar po svojoj osnovi – staroplaninska pica sa jagnjetinom.
Predstavićemo vam Dalibora Tošića, jedinog sertifikovanog proizvođača peglane kobasice od mnogih u Pirotu, čija „Boemska potkovica" nosi i žig „Čuvarkuća - najbolje iz Srbije". Osim što je nastavio porodičnu tradiciju, Dalibor će uskoro otvoriti i Muzej peglane kobasice.
Posle Dalibora, upoznaćete i Sonju Stojanović, pica majstora, odnosno majstoricu, svetski poznatu i višestruko nagrađivanu, koja je, zajedno sa suprugom, bila dovoljno hrabra da kombinujući lokalne proizvode na dobro poznatoj okrugloj podlozi od testa, ispiše neka potpuno nova poglavlja u istoriji sigurno jednog od globalno najpopularnijih jela i ponosa Italije - pice.
Obe priče zabeležile - a i probale - Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.
Коментари