Na KiM mirno ali napeto, KFOR prati situaciju

Situacija na Kosovu i Metohiji je mirna nakon što su sinoć pripadnici specijalnih jedinica, sa patrolom Euleksa, ušli u prostorije Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici. Šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark saopštio je da je zabrinut zbog incidenata na severu Kosova i Metohije, te da svi treba da ostanu mirni i pokažu uzdržanost. Navodi da Euleks prati situaciju u bliskoj koordinaciji s kosovskom policijom i Kforom. Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer osudio je jučerašnje nasilje na severu Kosmeta i ocenio da u takvoj atmosferi nema uslova za održavanje izbora najavljenih za 18.-ti decembar. Jučerašnji događaj osudili su i ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini Jorn Rode i Olivije Gero.

Vlada je usvojila  Uredbu o posebnim uslovima važenja registracije motornih vozila koja imaju registarske oznake gradova i opština na području Kosova i Metohije. Svim vozilima sa oznakama KM, PR, GL i imenima drugih srpskih gradova na području Kosmeta biće produžena registracija. Ta vozila će moći, kao i do sada, da se nesmetano kreću u saobraćaju, uz posedovanje obavezne polise osiguranja i dokaza o tehničkom pregledu vozila, ne starijem od godinu dana. Vlada je odluku donela u skladu sa dogovorom postignutim u okviru dijaloga između Beograda i Prištine.

U Nemačkoj je privedeno 25 članova i pristalica ekstremno desničarske terorističke grupe tokom racija u 11 saveznih država. Sumnja se da je grupa planirala rušenje državnog poretka u Nemačkoj, koje nije isključivalo nasilje kao sredstvo za postizanje cilja, saopštilo je Federalno tužilaštvo.

Nastavljeni su sukobi u Ukrajini. Od početka rata u februaru, poginulo je više od 17.000 civila, među kojima više od 400 dece, saopštile su Ujedinjene nacije. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako se Alijansa plaši da će na proleće doći do zaoštravanja sukoba u Ukrajini.

Narodna skupština Srbije je, u okviru svog predsedavanja Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje, domaćin 60. Generalne skupštine te asocijacije. Do 8. decembra u Beogradu boraviće poslanici parlamenata svih 13 zemalja članica. Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić kaže da je za našu zemlju najznačajnije očuvanje mira i stabilnosti u regionu, te da se samo kroz dijalog moraju tražiti rešenja za sva otvorena pitanja.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je da će rezultati popisa stanovništva u Srbiji biti objavljeni između 17-og i 20-og decembra. Kovačević je za Er-Te-Es rekao da se sada kontroliše obuhvat popisa koji će, kako je istakao, biti mnogo bolji od klasičnog zbog prednosti digitalnih registara. Prema njegovim rečima, u Beogradu je najveći broj stanovnika koji nisu popisani.

Urednici emisije Nataša Raketić i Slobodan Petorović.
Urednici vesti Nenad Selaković i Tina Amić.
Producent Ljubinka Dobrilović.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара